Μυδοκαλλιεργητές και ΦΔ Θερμαϊκού: Μπαίνει τάξη με την ΠΟΑΥ στην Πιερία

του Νίκου Αβουκάτου

Εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες η πρώτη περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης μυδοκαλλιεργειών της Ελλάδας στον Θερμαϊκό Κόλπο και την Πιερία. Με την ΠΟΑΥ, ο κάθε μυδοκαλλιεργητής θα ελέγχεται για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, σε ένα οργανωμένο θαλάσσιο περιβάλλον.

«Παίρνει πλέον διατροφική αξία το προϊόν και θα έχει καλύτερο έλεγχο και ποιότητα. Θα πάρει επωνυμία με την ένδειξη ότι η μυδοκαλλιέργεια γίνεται σε προστατευόμενη περιοχή», είπε στη Greenagenda.gr

η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

«Με την ΠΟΑΥ η αρμόδια υπηρεσία Περιβαλλοντος θα εξετάζει εάν εφαρμόζονται οι όροι, ενώ θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής των εμπλεκομένων»μ σημείωσε η κα. Παναγιώτου. Η ΠΟΑΥ, σύμφωνα με την ίδια, θα είναι έτοιμη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, Κωνσταντίνος Κουτούπας, έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη. «Περιμέναμε αυτό να γίνει από το 2003. Με την ΠΟΑΥ οριοθετείται η μυδοκαλλιέργεια και "ρυμοτομείται" η θάλασσα με απώτερο σκοπό να αναπτυχθεί η παραγωγή μας», είπε ο κ. Κουτούπας.

«Η μυδοκαλλιέργεια μπαίνει σε μια τάξη στην περιοχή και η ΠΟΑΥ θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι αρκετά εύφορος για τον κλάδο. Τα νερά της περιοχής και οι εκβολές των ποταμών Λουδία, Αξιού και Αλιάκμονα ευνοούν τη μυδοκαλλιέργεια, διασφαλίζοντας την καλή ποιότητα τόσο από άποψη περιεκτικότητας σάρκας όσο και από άποψη μεγέθους.

Keywords
Τυχαία Θέματα