Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής λόγω εργασιών

Εμπλοκή σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στον ΧΥΤΑ Φυλής με τα απορριμματοφόρα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων προκειμένου να εναποθέσουν τα σκουπίδια του Λεκανοπεδίου Αττικής και τους οδηγούς τους να καταγγέλλουν αναμονή που φτάνει ακόμα και τις έξι ώρες. Ο Δήμος Πειραιά, που σε ανακοίνωσή του ζητεί από τους δημότες και τους επαγγελματίες «να διαχειριστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση τα απορρίμματά τους μέχρι να λειτουργήσει κανονικά ο ΧΥΤΑ», αποδίδει το πρόβλημα σε υπερφόρτωση του κυττάρου.

Ωστόσο, αυτό διαψεύδεται από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η αντιπρόεδρος Αφροδίτη Μπιζά ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται σε προγραμματισμένες εργασίες στον ΧΥΤΑ, οι οποίες καθυστέρησαν λόγω βροχοπτώσεων και τελικώς αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και θα λυθεί το θέμα.

Οι εργασίες αφορούν διευθέτηση του χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων και διενεργούνται στον χώρο του Ταμπανίου. Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ –και αυτό επιβεβαιώνεται και από οδηγούς απορριμματοφόρων– στο συγκεκριμένο σημείο, το πέρασμα είναι στενό με αποτέλεσμα να εντείνονται οι καθυστερήσεις. «Δεν τίθεται ζήτημα υπερφόρτωσης του κυττάρου. Λειτουργεί κανονικά σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του», εξηγεί στην εφημερίδα η κ. Μπιζά. Η ίδια προσθέτει ότι «καθυστέρησαν οι εργασίες λόγω βροχοπτώσεων και το σημείο διέλευσης των απορριμματοφόρων είναι στενό. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο και από τη Δευτέρα εκτιμούμε ότι η διαδικασία θα ομαλοποιηθεί». Μάλιστα, ο ΕΔΣΝΑ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος, σημειώνοντας ότι «για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών ο ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει το Σάββατο, όπως έχουν ήδη ενημερωθεί οι δήμοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το πρόβλημα θα υφίσταται τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά.

Οι οδηγοί των απορριμματοφόρων πάντως εμφανίζονται αγανακτισμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και καταγγέλλουν «απίστευτη ταλαιπωρία», καθώς η αναμονή «πίσω από το τιμόνι» μέχρι να φτάσουν στο σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων φτάνει ακόμα και τις έξι ώρες.

«Κλείνουν τα μάτια μας στο τιμόνι. Φτάνουμε τις πρώτες πρωινές ώρες και περνάνε ακόμα και έξι ώρες μέχρι να αφήσουμε τα απορρίμματα. Δεν πάει άλλο», λέει ένας οδηγός, ενώ αντίστοιχη είναι και η μαρτυρία συναδέλφου του. «Περιμένουμε τρεις ώρες μόνο για να μπούμε. Κανονικά κάναμε περίπου δύο. Είμαι εδώ από τις 4 το πρωί, ο ΧΥΤΑ ανοίγει στις 6 και θα φύγω το μεσημέρι. Οι ουρές φτάνουν μέχρι τη λεωφόρο ΝΑΤΟ». «Ετσι όπως είναι η κατάσταση εδώ, η δουλειά μας γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Πρέπει να βρεθεί μια λύση. Να ανοίξει το πέρασμα, να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός στη διαδικασία της εναπόθεσης. Από ένα σημείο και μετά τίθεται και ζήτημα της σωματικής μας ακεραιότητας», αναφέρει έτερος οδηγός.

Keywords
Τυχαία Θέματα