Καλαμάκια και πλαστικά ποτήρια στο στόχαστρο νέων «πράσινων» πρωτοβουλιών

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στο Ποτήρι μου, Plasticure, Plastic Free Greece…

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις κατά της χρήσης πλαστικών αντικειμένων μίας χρήσης και πάσης φύσεως γιγαντώνονται και οδηγούν σταδιακά στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών.

Η αρχή έγινε με την πλαστική σακούλα μίας χρήσης του σούπερ-μάρκετ, αλλά απ’ ότι φαίνεται έχει και συνέχεια.

Ενδεικτικά το Plasticure πρεσβεύει την ελάττωση της χρήσης πλαστικών ποτηριών καφέ μίας χρήσης στην Ελλάδα

από τις αλυσίδες πώλησης καφέ.

Στη χώρα μας καθημερινά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες οι Έλληνες πίνουν καφέ σε 2 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια μίας χρήσεως.

Αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ανακυκλώνονται αλλά καταλήγουν σε μία χωματερή ή στην θάλασσα.

Όπως σημειώνει το Plasticure, μόνο το καλοκαίρι κάθε μήνα απορρίπτονται στα σκουπίδια πάνω από 60 εκατομμύρια τέτοια ποτήρια μαζί με τα καπάκια τους και τα καλαμάκια τους!

Στο πλαίσιο αυτό το Plasticure μέσω της διαδικτυακής εκστρατείας, που έχει ξεκινήσει, ζητά από μία τουλάχιστον ελληνική αλυσίδα καταστημάτων πώλησης καφέ να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά και επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια καφέ (πολλαπλών χρήσεων ή και μίας χρήσης βιοδιασπώμενα ή ακόμη και φαγώσιμα από μπισκότο, πατάτα, δημητριακά, ζαχαροκάλαμο, μπαμπού κτλ).

Επίσης, ζητά από όλες τις παρόμοιες αλυσίδες να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, προκειμένου να προωθεί τα εναλλακτικά αυτά ποτήρια.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» η πρωτοβουλία Στο Ποτήρι Μου, η οποία αποτελείται από εθελοντές της Greenpeace, δημιουργεί ένα δίκτυο από επιχειρήσεις στις οποίες οι καταναλωτές θα έχουν έκπτωση στο ρόφημα τους εάν δεν χρησιμοποιούν ποτήρι μίας χρήσης αλλά φέρνουν μαζί το δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε αυτό το δίκτυο και να προβληθούν διαδικτυακά μέσα από σχετικό χάρτη, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με εστιατόρια και bar, τα οποία δεν επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς τους χώρους.

Όσο για την πρωτοβουλία Plastic Free Greece, η συγκεκριμένη επικεντρώνεται μέσα από την υλοποίηση (πχ καθαρισμός ακτών) και την προβολή «πράσινων» δράσεων στον όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας μίας χρήσεως και των πλαστικών καλαμακίων.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι περισσότερες από αυτές τις κινήσεις, «η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από κάπου…».

Keywords
Τυχαία Θέματα