Ηράκλειο: Μείωση τελών για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται σωστά τα βιοαπόβλητα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Δρακόντεια» μέτρα για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων και βαριά πρόστιμα για όσους επαγγελματίες δεν συμμορφωθούν, υιοθετεί πλέον ο Δήμος Ηρακλείου, αξιοποιώντας και σχετικό κοινοτικό πρόγραμμα.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν βαρύτατα πρόστιμα από 5.000- 10.000 ευρώ, καθώς και μειώσεις δημοτικών τελών 5-20% στα καταστήματα του κέντρου της πόλης, τα οποία διαχειρίζονται ορθά τα οργανικά υπολείμματά τους.

Ειδικότερα, τα καταστήματα θα πρέπει να αποθέτουν μέσα σε ειδικούς κάδους τα οργανικά υπολείμματα

των τροφών, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Έτσι, αναμένεται να μπει ένα οριστικό τέλος στα λάδια και τις βρομιές που αφήνονται στους πεζόδρομους του κέντρου του Ηρακλείου, από όπου διέρχονται καθημερινά πάρα πολλοί τουρίστες.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Ηρακλείου έχει άμεση σχέση με την ένταξη του στο πρόγραμμα A2U FOOD.

Η σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις», επιλέχτηκε ως η 2η καλύτερη στην Ευρώπη ανάμεσα σε 312 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 16.

Από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του A2U FOOD είναι να λειτουργήσουν στο κέντρο της πόλης υπερσύγχρονοι κομποστοποιητές για τα βιοαπόβλητα των επιχειρήσεων επισιτισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ρύπανσης των πεζοδρομίων, των οδών και των πεζοδρόμων, να βελτιωθεί η διαδικασία για τους ίδιους τους επαγγελματίες και να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Επί της ουσίας, θα ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να εντάξουν στην καθημερινότητα τους τη χρήση των κομποστοποιητών για τα βιοαπόβλητα και να αποθέτουν εκεί τα σκουπίδια τους (εκτός των ανακυκλώσιμων), τα οποία θα συγκεντρώνονται από την υπηρεσία καθαριότητας σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Όσοι επιμένουν να ρυπαίνουν, θα τιμωρηθούν και στην κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί και η συνδρομή της δημοτικής Αστυνομίας.

Το τελικό ζητούμενο του Δήμου Ηρακλείου είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διαχείρισης των βιοαποβλήτων με τους επιχειρηματίες του κέντρου, στους οποίους θα παρέχονται οι αναγκαίες διευκολύνεις για να σεβαστούν το περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα