Ιωάννινα: Εξακολουθούν να διχάζουν οι επενδύσεις βιοαερίου στη Ζίτσα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Το άλυτο ζήτημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης ανεπεξέργαστων κτηνοτροφικών αποβλήτων και άλλων μορφών βιομάζας στο περιβάλλον, κάτι που δημιουργεί ρύπανση, δυσοσμία και κινδύνους για τη δημόσια υγεία στο ευρύτερο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, τέθηκε στο επίκεντρο διαδοχικών συναντήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου με τον Δήμαρχο και εκπροσώπους του Δήμου Ζίτσας, αλλά και με στελέχη επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Στο επίκεντρο αυτών των συναντήσεων βρέθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδων βιοαερίου και παραγωγής ενέργειας μέσω της

επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Οι συναντήσεις αυτές αφορούσαν την ιεραρχική προσφυγή κατά των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση πέντε μονάδων βιοαερίου (2MW έκαστη) στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φάμελλος ζήτησε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, με θέμα την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών όλων των επιπέδων από την ενδιαφερόμενη εταιρεία (που ενδιαφέρεται να επενδύσει για τις πέντε μονάδες βιοαερίου) για τις παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των μονάδων, καθώς και για τα μέτρα περιβαλλοντικής και αντιρρυπαντικής προστασίας.

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Υπουργός ζήτησε επίσης από την Περιφέρεια Ηπείρου να εξετάσει το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για τη διερεύνηση και πρόταση εναλλακτικών χωροθετήσεων σε κατάλληλες και αδειοδοτούμενες εκτάσεις μονάδων βιοαερίου, δυνητικά και εκτός της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων.

Με την εξεύρεση εναλλακτικών χωροθετήσεων θα μπορούσε να μειωθεί η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων βιοαερίου εντός της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων και να επιτευχθεί η μείωση των κινήσεων μεταφοράς κτηνοτροφικών αποβλήτων ή να ανευρεθεί άλλη περιοχή εγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, θα επιτευχθεί και ο στόχος της επεξεργασίας των κτηνοτροφικών και ζωικών αποβλήτων, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής και προωθεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και το αναπτυξιακό πρότυπο της κυκλικής οικονομίας.

Με ξεχωριστή του επιστολή χθες προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ο κ. Φάμελλος ζήτησε επίσης διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση μίας ενιαίας μονάδας βιοαερίου 10 ΜW εντός της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.​

Keywords
Τυχαία Θέματα