Ημερίδα για την αειφορία των δασών υπό το πρίσμα «Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία»

Ημερίδα με θέμα «Η Αειφορία των Ελληνικών Δασών υπό το πρίσμα: Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία» διοργανώνει την Τρίτη 5 Ιουνίου, από τις 9:00 έως τις 17:00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη του

Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Όπως αναφέρει η Εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, «η ευρωπαϊκή δασοπονία εισήγαγε πρώτη (1713) την έννοια της αειφορίας των καρπώσεων από τα δάση με το σύγγραμμα του Hans von Carlovitz Sylvicultura oeconomica. Η ελληνική δασοπονία τουλάχιστον στην πρώτη φάση της ακολούθησε τις αρχές της μεσευρωπαϊκής δασικής επιστήμης και στην πορεία απέκτησε δική της εμπειρία και τεχνογνωσία. Σήμερα μιλάμε για μια σύγχρονη δασική διαχείριση με χαρακτηριστικά βιώσιμης και πολυλειτουργικής δασοπονίας με μεσογειακό προσανατολισμό η οποία θα ενσωματώνει την ολιστική προσέγγιση στη βάση του γνωστού τρίπτυχου: Περιβάλλον - Οικονομία - Κοινωνία. Ασφαλώς η νέα δασοπονία θα λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη εμπειρία του παρελθόντος αλλά και τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση μας καθώς επίσης υποδομές και εργαλεία όπως Εθνικής Απογραφές Δασών, σύγχρονες προδιαγραφές δασικής διαχείρισης, δασικοί χάρτες - δασολόγιο, πιστοποίηση αειφορικής διαχείρισης κ.ά..

» Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) ως κατ’ εξοχήν επιστημονικός φορέας του δασικού τομέα με την διοργάνωση της ημερίδας φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας και της ανασυγκρότησης της ελληνικής δασοπονίας, αναφέρει χαρακτηριστικά στη πρόσκληση της ημερίδας».

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

Keywords
Τυχαία Θέματα