Η τρύπα του όζοντος φέτος είναι η μικρότερη εδώ και τρεις δεκαετίες
Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική φέτος θα μπορούσε να είναι μια από τις μικρότερες που έχουν παρατηρηθεί εδώ και τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με επιστήμονες.
Παρατηρήσεις του στρώματος του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας καταδεικνύουν ότι η λεγόμενη «τρύπα» δεν έχει ανοίξει το 2019 με τους ρυθμούς που συνέβαινε άλλες χρονιές. Η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS) αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κάτω από το ήμισυ της έκτασης, που παρατηρείται συνήθως στα μέσα Σεπτεμβρίου. Επιπλέον είναι μακριά από τον πόλο.
Η περιοχή της
Το αέριο συνεχώς παράγεται και καταστρέφεται στη στρατόσφαιρα, περίπου 20-30 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Σε μια ατμόσφαιρα χωρίς ρύπους, αυτός ο κύκλος παραγωγής και αποσύνθεσης βρίσκεται σε ισορροπία. Όμως, οι χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο και βρώμιο που απελευθερώνονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν έχουν εξισορροπεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα την απώλεια όζοντος. Αυτή τείνει να είναι μεγαλύτερη τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο υπέγραψαν οι κυβερνήσεις το 1987, προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση απαγορεύοντας την παραγωγή και χρήση των πλέον επιβλαβών χημικών ουσιών.
Οι επιστήμονες λένε ότι ενώ η αραίωση φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από το φυσιολογικό, ανεκόπη από ένα ξαφνικό γεγονός που αύξησε τις θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα κατά 20-30 μοίρες. Αυτό αποσταθεροποίησε τη διαδικασία καταστροφής του όζοντος.
Ο Richard Engelen αναπληρωτής επικεφαλής της CAMS κάνει λόγο για ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά προειδοποιεί να μην υπάρξει εφησυχασμός. «Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό ως μια ενδιαφέρουσα ανωμαλία. Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το τι το προκάλεσε» τόνισε στο BBC.
«Δεν σχετίζεται πραγματικά με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, όπου προσπαθήσαμε να μειώσουμε το χλώριο και το βρώμιο στην ατμόσφαιρα, αλλά με ένα δυναμικό γεγονός: Ο άνθρωποι προφανώς θα θέτουν ερωτήματα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, αλλά εμείς απλά δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε.
Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Νέα προσπάθεια για το Ερρίκος Ντυνάν από τη Τράπεζα Πειραιώς
- Αφορολόγητο: Ανατροπή με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
- Αυτές οι χώρες είναι οι "βασίλισσες" του Τουρισμού για το 2019. Που είναι η Ελλάδα;
- Αίμα στην άσφαλτο το καλοκαίρι – 16 νεκροί στην Κεντρική Μακεδονία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019
- Προβάδισμα στη Ν.Δ. δίνει δημοσκόπηση της MRB - Πώς αξιολογούνται οι υπουργοί
- Ακυρώθηκε η συναυλία της Τζέιν Μπίρκιν στο Ηρώδειο
- Με "σφραγίδα Ελλάδας" τα διαβατήρια του Μπαγκλαντές!
- Η Fed ρίχνει για πρώτη φορά από το 2008 χρήμα στην αγορά μέσω repos
- Τι ισχύει για προσωπικό και πελάτες της νέας εταιρίας Τρ. Πειραιώς – Intrum για τη διαχείριση των NPLs
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda

- Τελευταία Νέα Green agenda
- Η τρύπα του όζοντος φέτος είναι η μικρότερη εδώ και τρεις δεκαετίες
- Β' κύκλος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον II»: Οι νέες ημερομηνίες για τις υπόλοιπες Περιφέρειες
- Χατζηδάκης για «Εξοικονομώ»: Οι πολίτες να κρίνουν πού είναι η καθυστέρηση και πού η πρόοδος
- Οι αρχαιολογικοί χώροι ως καταφύγια σπάνιων φυτών, όπως η μικρομέρια της Ακρόπολης
- 31 οργανώσεις στο πλευρό των μαθητών για την κλιματική αλλαγή
- Πράσινο στην έκτη ΣΔΙΤ για μονάδα αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία με 100 εκατ. ευρώ
- ΤΕΕ/ΤΚΜ για «Εξοικονομώ»: «Στο ίδιο έργο θεατές» - Ζητεί αύξηση κονδυλίων για την Κ. Μακεδονία
- Εικόνες - σοκ: Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση στη λίμνη Κορώνεια (φωτο+vid)
- Η Lime ξεπέρασε το 1 εκατ. βόλτες στην Ελλάδα - Απετράπη η εκπομπή 780 κυβικών τόνων CO2
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κονδύλι 150 εκατ. μοιράζεται σε μικρές-πολύ μικρές επιχειρήσεις
- Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση τιμών το πρωί της Τετάρτης
- «Αποδείξεις» για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία
- Αλλάζουν τα δεδομένα στο αφορολόγητο όριο: Τι θα ισχύει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
- Αφορολόγητο: Ανατροπή με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
- Ακυρώθηκε η συναυλία της Τζέιν Μπίρκιν στο Ηρώδειο
- Ο Πούτιν υποδέχεται στο Κρεμλίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό
- Μητσοτάκης – Βρούτσης συζητούν για Ψηφιακή σύνταξη, Εργάνη, αδήλωτη εργασία
- Καλύτερη η εικόνα του πετρελαίου σήμερα- Αποκλιμάκωση τιμών και έλεγχοι για επιτήδειους
- Περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις για το αφορολόγητο