Η Λισαβόνα Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2020

H πορτογαλική πρωτεύουσα Λισαβόνα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2020.

Παράλληλα, ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου 2019 πηγαίνει από κοινού στις πόλεις Cornellà de Llobregat (Καταλονία, Ισπανία) και Horst aan de Maas (Λιμβουργία, Ολλανδία). Στην κατηγορία αυτή, όπου συγκαταλέγονταν 28 πόλεις από 21 χώρες της Ευρώπης, συμμετείχαν και οι Σέρρες.

Τα βραβεία απένειμε ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα, στην τελετή

απονομής των βραβείων στο Ναϊμέγκεν, την εφετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα.

Εκτός από τον τίτλο, η Λισαβόνα λαμβάνει οικονομικό κίνητρο ύψους 350.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεκινήσει το έτος της πράσινης πορείας της.

Ο Επίτροπος Βέλα δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που για ενδέκατη φορά απονέμω τα πράσινα βραβεία της Ευρώπης σε έναν νέο πρωταθλητή αστικής αειφορίας και για έκτη και έβδομη φορά σε μικρότερες πράσινες πόλεις. Καθώς μπαίνουμε στη δεύτερη δεκαετία των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πράσινης Πρωτεύουσας, η πρωτοβουλία έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζουμε τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

» Η κλιματική αλλαγή, η υπερκατανάλωση, τα πλαστικά απόβλητα και οι απώλειες στη βιοποικιλότητα αποτελούν μεγάλες απειλές για τις πόλεις μας και το μέλλον μας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς τόσο ισχυρή ηγεσία στη Λισαβόνα και σε άλλες νικήτριες Ευρωπαϊκές Πράσινες Πρωτεύουσες. Με καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές διαχείρισης, καλό αστικό σχεδιασμό και πολίτες στην καρδιά της πράσινης μεταστροφής, έδειξαν πώς μπορούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις να μετατραπούν σε ευκαιρίες και να κάνουν τις πόλεις τους υγιείς και ευχάριστες για να μείνει κανείς, να ζήσει και να εργαστεί».

Η κριτική επιτροπή αισθάνθηκε ότι η Λισαβόνα -η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της προς την αειφορία σε περίοδο οικονομικής κρίσης- μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και πρότυπο για πολλές πόλεις σε όλη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι η βιωσιμότητα και η οικονομική ανάπτυξη βαδίζουν χέρι - χέρι.

Η ομάδα ειδικών έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Λισαβόνα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στον τομέα της βιώσιμης χρήσης γης, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας (μεταφορές), της πράσινης ανάπτυξης και της οικολογικής καινοτομίας, της προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος και των αποβλήτων:

Η Λισαβόνα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που υπέγραψε το Νέο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Αλλαγή του Κλίματος και την Ενέργεια το 2016, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 50% των εκπομπών C02 (2002-14), μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 23% και μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 17% από το 2007 έως το 2013.Έχει ένα σαφές όραμα για βιώσιμη αστική κινητικότητα, με μέτρα περιορισμού της χρήσης αυτοκινήτων και προτεραιότητα για ποδηλασία, δημόσιες συγκοινωνίες και περπάτημα. Το 2017 η Λισαβόνα ξεκίνησε ένα σχέδιο κοινόχρηστων ποδηλάτων, με τα ηλεκτρικά ποδήλατα να αποτελούν τα 2/3 του στόλου, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ποδηλασία στα πιο λοφώδη σημεία της πόλης.Έχει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, ενώ το 39% του στόλου των δημοτικών οχημάτων είναι ηλεκτρικό.Το 93,3% των ανθρώπων στη Λισαβόνα ζουν μέσα σε ακτίνα 300 μέτρων από συχνή δημόσια συγκοινωνία.Το 76% των πολιτών της ζουν σε απόσταση 300 μέτρων από χώρους πρασίνου καιΗ πόλη έχει μια ισχυρή δέσμευση για βιώσιμη χρήση της γης με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία πράσινων υποδομών ή συνδεδεμένων δικτύων πράσινου χώρου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία, η υπερβολική ζέστη και οι πλημμύρες από τις καταιγίδες.

Η ισπανική πόλη Cornellà de Llobregat επιδοκιμάστηκε για τη δέσμευσή της να μετατραπεί σε μια πραγματικά βιώσιμη υψηλής πυκνότητας μητροπολιτική περιοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες μικρές αστικές περιοχές. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα μέτρα μετριασμού της κυκλοφορίας και την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς. Η πόλη επιδεικνύει επίσης μεγάλη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του νερού, της διαχείρισης των πλημμυρών, καθώς και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού.

Η ολλανδική πόλη Horst aan de Maas επιδοκιμάστηκε για τον ενθουσιασμό και την καλοσχεδιασμένη αστική στρατηγική χωρίς αποκλεισμούς. Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην πόλη, ιδίως των πολιτών της, σε μια σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, το νερό και την ποιότητα του αέρα. Η πόλη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλάτων και δημόσιων συγκοινωνιών και έχει πραγματοποιήσει ευρύ φάσμα δράσεων για την ενθάρρυνση της ποδηλασίας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των κοινόχρηστων αυτοκινήτων.

Ιστορικό

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας στοχεύει στην αναγνώριση φιλοπεριβαλλοντικών επιτευγμάτων ευρωπαϊκών πόλεων και να εμπνεύσει άλλες ώστε να λάβουν θετικά μέτρα για να γίνουν βιώσιμες. Άλλες δέκα πόλεις έχουν κερδίσει το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας μέχρι σήμερα: η Στοκχόλμη (2010), το Αμβούργο (2011), η Βιτόρια-Γκαστέζ (2012), η Νάντη (2013), η Κοπεγχάγη (2014), το Μπρίστολ (2015), η Λιουμπλιάνα (2017), το Ναϊμέγκεν (2018) και το Όσλο (2019).

Τα βραβεία Ευρωπαϊκού Πράσινου Φύλλου δίδονται σε πόλεις με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, για τη δυναμική τους να λειτουργήσουν ως «πράσινοι πρέσβεις» για μικρότερες, πληθυσμιακά, πόλεις. Από την εγκαινίαση των βραβείων το 2015, πέντε ακόμη πόλεις κέρδισαν το συγκεκριμένο βραβείο μέχρι στιγμής: η Mollèt del Valles στην Ισπανία και η Torres Vedras στην Πορτογαλία (2015), το Γκάλγουεϊ της Ιρλανδίας το 2017, το Λέουβεν του Βελγίου και το Βέξιε της Σουηδίας το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα