Γαλλία: Δεν πέτυχε τους κλιματικούς στόχους το 2017

Η Γαλλία έχει μείνει πίσω στους κλιματικούς στόχους της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ενέργειας και Κλίματος», παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες του προέδρου Μακρόν.Το 2017 η χώρα εξέπεμψε 6,7% περισσότερα αέρια θερμοκηπίου και κατανάλωσε 4,4% περισσότερη ενέργεια από ό,τι είχε προγραμματιστεί. Συνολικά απέτυχε σε οκτώ από τους εννέα κλιματικούς στόχους της για το 2017, με τους τομείς όπου πρόσφατα

στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα να συγκρίνονται με βάση τα στοιχεία του 2016.

Ο οικοδομικός τομέας σημείωσε τη χειρότερη επίδοση, παράγοντας 22,7% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από ό,τι αναφερόταν στο στόχο του, αντανακλώντας τη βραδεία πρόοδο στην ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Η μετάβαση του ενεργειακού μείγματος σημείωσε επίσης καθυστέρηση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτέλεσαν το 15,7% του ενεργειακού μείγματος το 2016, έναντι του στόχου του 17%, ενώ η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4,5%. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη γεωργία σημείωσαν επίσης άνοδο, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 3,2%.

Μόνο ο βιομηχανικός τομέας είχε θετική επίδοση, μειώνοντας τις εκπομπές του κατά 0,8% περισσότερο από ό,τι ήταν ο στόχος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ακόμα πασχίζει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του για το κλίμα σε εθνικό επίπεδο.

Οι ερευνητές ήταν προσεκτικοί στο να προσδιορίσουν ακριβώς γιατί η χώρα έμεινε πίσω στους στόχους της. Οι στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι, κάτι που ίσως εξηγεί τη διαφορά, αλλά η έρευνα υπογραμμίζει ότι ακόμη δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στον εκσυγχρονισμό των παλαιών και στη ανοικοδόμηση νέων κτιρίων σύμφωνα με τα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα