Φωτογραφίες: Ένας ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος μέσα σε Natura στα Καμένα Βούρλα

του Νίκου Αβουκάτου

Στο έλεος των μπάζων και των σκουπιδιών έχει παραδοθεί περιοχή κοντά στη φημισμένη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, εντός προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000, σε παράδρομο της ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οι εικόνες περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε ένα σημείο όπου δίπλα του ρέει το νερό των πηγών του Καλλιδρόμου και της Κνημίδας

είναι αποκαλυπτικές: οικοδομικά απόβλητα που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα, κασόνια από φελιζόλ, πλαστικές σακούλες και συσκευασίες, ξύλα και σάπια τρόφιμα. Όλα αυτά σε μια έκταση που ανήκει στον... ΕΟΤ.

Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας και μάλιστα προστατευόμενες. «Πολλά από αυτά τα σκουπίδια βρίσκονται κοντά σε δασική περιοχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος, μετά από μια έντονη βροχόπτωση, να παρασυρθούν και να καταλήξουν στον Μαλιακό Κόλπο, ένα ευαίσθητο οικοσύστημα», επισημαίνει στη Greenagenda.gr το μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς Ελλάδας Στέφανος Σταμέλλος.

«Μας έχουν πει ότι καταργήθηκαν οι ΧΑΔΑ στην Ελλάδα και έγινε αποκατάσταση όλων ή σχεδόν όλων. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως φαίνεται, σε κάθε Δήμο διατηρείται τουλάχιστον ένας κρυφός σκουπιδότοπος», λέει ο ίδιος.

Ο δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου δεν διαθέτει χώρο για τη συγκέντρωση των αδρανών υλικών όπως κλαδιά, μπάζα, μέταλλα κ.ά.. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υγείας καλούνται να προβούν άμεσα σε αυτοψία για την αντιμετώπιση της κατάστασης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής», αναφέρει ο κ. Σταμέλλος.

Το σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται στο σημείο παραδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Θανάσης Καραμανώλης ο οποίος εξήγησε ότι είναι θέμα ημερών να καθαριστεί η περιοχή και να γίνει η περίφραξη του σημείου. «Για την απομάκρυνση των σκουπιδιών έχει απαντήσει θετικά η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σύντομα αναμένεται να αναλάβουν δράση τα μηχανήματα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα