Φεστιβάλ Ανακύκλωσης: Πράσινα δημοψηφίσματα, παιγνίδια και μενταγιόν από ανακυκλώσιμα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Γεμάτο εκπλήξεις και ενδιαφέρουσα θεματολογία είναι το 5ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται σήμερα, για τρίτη ημέρα, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Ήδη ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών σχολείων από δήμους της ευρύτερης περιοχής έχει επισκεφθεί το Φεστιβάλ και η νέα

γενιά συμμετέχει με ιδιαίτερη διάθεση και ενδιαφέρον σε σειρά δράσεων με διαδραστικό, «πράσινο» χαρακτήρα.

Στο stand της διεύθυνσης διαχείρισης αστικού περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης τα παιδιά ψηφίζουν σε μία κάλπη που είναι φτιαγμένη από μεταλλικό πλέγμα και χαρτί από εφημερίδες: μπλε, εάν προωθούν ενέργειες για την περιβαλλοντική προστασία, και πορτοκαλί, εάν προτιμούν το Ίντερνετ, τα γκάτζετς, τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και άλλες καταναλωτικές συνήθειες. Η ψήφος, μάλιστα, είναι φτιαγμένη από καλαμπόκι.

Σε ένα άλλο πράσινο... δημοψήφισμα, οι μικροί επισκέπτες καλούνται να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στο ερώτημα αν «Θα καταφέρουμε να σώσουμε τον πλανήτη;», πετώντας στην κάλπη κουτάκια αλουμινίου. Η πλειονότητα ψηφίζει «Ναι», ωστόσο δεν είναι λίγοι οι μαθητές που εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Στο περίπτερο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) εκτίθεται η μακέτα του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών που λειτουργεί στη Θέρμη, ενώ σε αυτό της «AΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΕ» τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο της ανακύκλωσης. Παράλληλα, τα παιδιά επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτραπέζια και επιδαπέδια παιχνίδια που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των παιδιών στη βέλτιστη χρήση του νερού και την ανακύκλωση.

Στο εργαστήριο κοσμημάτων, μαθητές τάξεων του Δημοτικού κατασκευάζουν με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά ξεχωριστές δημιουργίες, όπως μενταγιόν.

Στο stand της ΕΥΑΘ απευθύνεται κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Εταιρείας για τη συλλογή μαγειρικού ελαίου-τηγανέλαιων προκειμένου να ανακυκλωθεί και να μετατραπεί σε βιοντίζελ.

Τα ποσοστά της επισκεψιμότητας είναι ήδη ενθαρρυντικά και ο στόχος των διοργανωτών να ξεπεράσει σε αριθμό τους 3.000 μαθητές είναι πλέον εφικτός.

Δείτε φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα