Φάμελλος σε Greenagenda για LIFE-IP 4 Natura: Κάναμε το εθνικό μας καθήκον

του Θοδωρή Καραουλάνη

Την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας για θέματα βιοποικιλότητας και προστασίας της φύσης, τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση της Greenagenda.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για το έργο LIFE IP4Natura που ξεκίνησε η Ελλάδα.

Η Greenagenda ρώτησε την

πολιτική ηγεσία και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΝ για το πώς θα μεταλαμπαδευτεί η εμπειρία του LIFE IP4Natura έργου που ξεκινά με εφαρμογή σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας στην υπόλοιπη Ελλάδα, αν σκοπεύει το ΥΠΕΝ οι πιλοτικές δράσεις του προγράμματος να καλύψουν και τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 που προστέθηκαν από το ΥΠΕΝ τον Δεκέμβρη και αν δίνει η κυβέρνηση ιδιαίτερη έμφαση μέσω και του συγκεκριμένου έργου στην προστασία της φύσης των περιοχών του Αιγαίου, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψιν τις δηλώσεις της Τουρκίας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν κατηγορηματικός στην απάντησή του ότι όλες οι περιοχές της χώρας αντιμετωπίζονται με ισότητα από το Υπουργείο όσον αφορά την προστασία της φύσης. Επιπλέον σημείωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιφερειών στα προγράμματα που διεκδικεί η χώρα, επομένως και στο πρόγραμμα LIFE. Επομένως, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, η αντιμετώπιση για το Αιγαίο είναι ίδια με ολόκληρη τη χώρα και όχι διαφορετική, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο.

Πρόσθεσε όμως με νόημα ότι ειδικά στο Αιγαίο για τα θέματα Natura θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη όσα πρέπει, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι υπάρχουν νέοι φορείς διαχείρισης στο Αιγαίο Πέλαγος για πρώτη φορά, ενώ με την ολοκλήρωση των ΔΣ και τις προσλήψεις υπαλλήλων που έρχονται οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του Αιγαίου θα αποκτήσουν, επίσης για πρώτη φορά, προσωπικό. «Δεν επιδεικνύουμε καμία προτίμηση ή υποτίμηση των περιοχών του Αιγαίου, επιδεικνύουμε δηλαδή ισοτιμία στην αντιμετώπιση» σημείωσε με έμφαση ο Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας με νόημα ότι «νομίζω ότι έτσι έχουμε επιτελέσει και το εθνικό μας καθήκον».

Θυμίζουμε ότι σχετικό ερώτημα είχε θέσει η Greenagenda και στην Κομισιόν, λόγω σχετικής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Τότε η απάντηση της Κομισιόν κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την τωρινή απάντηση του ΥΠΕΝ: η κοινοτική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα πρέπει να εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια των χωρών – μελών της ΕΕ, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά γίνεται με ευθύνη των κρατών – μελών, αναγνωρίζοντας ως σημαντικό βήμα την επέκταση των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 που έκανε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017.

Μητσόπουλος: Αποτελέσματα του έργου σε όλη τη χώρα

Ο Γιάννης Μητσόπουλος, αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ για θέματα βιοποικιλότητας και «ψυχή» της πρότασης LIFEIP4Natura της Ελλάδας, σημείωσε στη Greenagenda ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει παράλληλες δράσεις σε όμορες περιοχές με τις τέσσερις που έχουν επιλεγεί στο πρόγραμμα (Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας). Αυτό θα είναι μια πρώτη μορφή διάχυσης των αποτελεσμάτων σε άλλες περιοχές της χώρας. Επιπλέον σημείωσε ότι μέσω σεμιναρίων και εξειδικευμένης ενημέρωσης, τα στελέχη του προγράμματος θα δείξουν σε στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών της χώρας που δεν συμμετέχουν στο LIFEIP4Natura τις καλές πρακτικές, τα αποτελέσματα αλλά και τα προβλήματα, ώστε να μεταλαμπαδευτεί η εμπειρία του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι που αποτελεί και στόχο της πρότασης που κατατέθηκε. Τέλος τόνισε με έμφαση ότι η πιλοτική εφαρμογή των σχεδίων δράσης και των μέτρων θα αφορά όλων των ειδών τα οικοσυστήματα – δασικά, υγροτοπικά και θαλάσσια – ώστε η χώρα να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο προβλέπονται συναντήσεις, ενημερώσεις, επισκέψεις στελεχών δημοσίων φορέων από και προς τις περιοχές που θα εξελιχθεί το έργο κλπ.

Και άλλα ελληνικά έργα LIFE Integrated Projects

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ προετοιμάζει ακόμη δύο προτάσεις LIFE IP έργων, εκτός θεματικής Natura, ενόψει της πρόσκλησης που είναι ανοιχτή μέχρι τον Σεπτέμβριο – πιθανότατα για λύματα και απορρίμματα. Ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο όταν ολοκληρωθούν οι προτάσεις και η αξιολόγησή τους. Πρόθεση και στόχος του ΥΠΕΝ είναι, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο, σε αυτές τις προτάσεις να συμμετέχουν άλλες περιοχές (Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) της χώρας, που δεν συμμετέχουν στο εγκεκριμένο έργο LIFE IP4Natura, ώστε να υπάρχει ισότητα και διάχυση της κοινοτικής χρηματοδότησης σε ολόκληρη τη χώρα. Οπότε εκεί θα δούμε αν το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο θα τύχουν κοινοτικής χρηματοδότησης προγράμματος LIFE…

Keywords
Τυχαία Θέματα