Φάμελλος για εναλλακτικά καύσιμα και RDF στον Βόλο

του Νίκου Αβουκάτου

Το ζήτημα της ενεργειακής αξιοποίησης του υπολείμματος υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αποτελεί μια παρατεταμένη και, έντονου ύφους, συζήτηση στη χώρα μας.

Με την αξιοποίηση νέων πιο πράσινων τεχνολογιών σε Γερμανία, Αυστρία και Γαλλία, η Greenagenda.gr ρώτησε σχετικά το περασμένο Σάββατο τον αναπληρωτή υπουργό, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού έργου που αφορούν τις «Διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» που έλαβε χώρα στο

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Προφανώς και προκύπτει τo ερώτημα για την ενεργειακή αξιοποίηση και αφορά το μικρό ποσοστό των εναλλακτικών καυσίμων μετά από την επεξεργασία τους», επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Όπως είπε, «ένα ποσοστό της τάξης 25% με 30% των απορριμμάτων παραμένει ανεκμετάλλευτο. Υπάρχουν πολλές βέλτιστες τεχνικές πρακτικές και κάποιες εξ αυτών είναι η αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων στη τσιμεντοβιομηχανία, η συναποτέφρωση και η ηλεκτροπαραγωγή».

«Το παραπάνω ποσοστό θα πάει στην ενεργειακή αξιοποίηση αλλά θα είναι επεξεργασμένο με χαμηλούς ρυπαντές, χωρίς υδράργυρο, χωρίς χλώριο με υψηλή θερμογόνο δύναμη, το οποίο κατά προτεραιότητα θα πρέπει να πάει στην εγχώρια ενεργοβόρα βιομηχανία. Δηλαδή, έχουμε μια βιομηχανία που καίει pet coke σήμερα για να παράγει προϊόντα. Γιατί να καίει pet coke και να πληρώνει φόρο άνθρακα και να κινδυνεύει να κλείσει και να αμφισβητούνται οι θέσεις εργασίας, όταν μπορούμε με ασφάλεια να έχουμε εναλλακτικά καύσιμα;», διερωτήθηκε.

Για RDF και Βόλο

Ερωτηθείς για τις αγωνίες των κατοίκων του Βόλου και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από την καύση RDF (παράγωγο της μηχανικής ανακύκλωσης που αποτελεί καύσιμη ύλη για τσιμεντοβιομηχανίες), ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Αυτές τις ημέρες έχουμε μια δύσκολη συζήτηση στον Βόλο όπου η κοινωνία ανησυχεί με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη τσιμεντοβιομηχανία. Είναι δικαιολογημένη πάντοτε η ανησυχία των κατοίκων για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια».

Ένα είναι όμως το βασικό ερώτημα, παρατήρησε ο κ. Φάμελλος και διερωτήθηκε: «Υπάρχει αξιοπιστία ώστε να ξέρει ο πολίτης ότι είναι ασφαλής;».

«Τον Μάρτιο του 2017 διαπιστώσαμε ότι το online σύστημα μέτρησης που παρακολουθούσαμε τις μετρήσεις με την Περιφέρεια ήταν κλειστό από το 2011. Πώς μπορούμε εμείς να πείσουμε την κοινωνία ότι θα ξαναμπούν τα πράγματα στη σωστή βάση; Εκεί πρέπει να δουλέψουμε και πιθανόν να δυσκολευτούμε για να πείσουμε τον κόσμο», είπε ο ίδιος.

«Εμείς θα προχωρήσουμε τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες στην τροποποίηση του πλαισίου συνεργασίας της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχανιών με το κράτος ώστε να υπάρχει η υποχρέωση online μετρητών με πρόσβαση και του πολίτη, ώστε να μην ανησυχεί ότι ο οποιοσδήποτε φορέας είτε αυτοδιοίκητος ή τοπικός ή δημόσιος δεν θα παρακολουθεί την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα