Ευρωβαρόμετρο: Εθισμένος στην πλαστική σακούλα, αλλά φίλος του περιβάλλοντος ο Έλληνας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Νοιάζεται λίγο περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη για το περιβάλλον, θεωρεί την ατμοσφαιρική ρύπανση ως το σημαντικότερο θέμα, ζητά περισσότερη ενημέρωση για τα «πράσινα» ζητήματα και πιο αυστηρά πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θέλει καλύτερες εγκαταστάσεις συλλογής-διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων, αλλά δεν περιορίζει τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα βάσει

των τελευταίων αποκαλυπτικών μετρήσεων του Ευρωβαρόμετρου, οι οποίες ανακοινώθηκαν πριν λίγα 24ωρα και αποτυπώνουν την στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στο περιβάλλον και σχεδόν σε όλα τα επιμέρους «πράσινα» ζητήματα.

Ειδικότερα, ο Έλληνας σε ποσοστό 95% εκτιμά ως πολύ-αρκετά σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 94% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 κρατών-μελών.

Νοιάζεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ποσοστό 52% τον απασχολεί περισσότερο (ΕΕ 46%) και έπεται η μόλυνση που οφείλεται στη γεωργία (χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων κτλ) και η υποβάθμιση του εδάφους με 47% (ΕΕ 34%), η μόλυνση ποταμών, λιμνών και υπόγειων υδάτων με 44% (ΕΕ 36%), η κλιματική αλλαγή με 43% (ΕΕ 51%) και στην τελευταία θέση κατατάσσεται ο αυξανόμενος αριθμός απορριμμάτων με 31% (ΕΕ 40%).

Σε ποσοστό 65% ο Έλληνας (ΕΕ 67%) θεωρεί ότι σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος οι σχετικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση της χώρας του από κοινού με την ΕΕ, ενώ το 33% ζητά αυτού του τύπου οι πολιτικές να είναι αποκλειστικά εθνικό προνόμιο.

Όταν έρθει η ώρα της δράσης για το περιβάλλον ο Έλληνας επιθυμεί πιο πολύ τα εξής:

Την παροχή περισσότερων πληροφοριών για τα περιβαλλοντικά θέματα σε ποσοστό 43% (ΕΕ 28%)Τη θέσπιση αυστηρότερων προστίμων για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ποσοστό 39% (ΕΕ 34%)Την εισαγωγή αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας με επίσης 39% (ΕΕ 30%)Τις επενδύσεις σε έρευνα-ανάπτυξη για να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις προς όφελος του περιβάλλοντος με 36% (ΕΕ 35%) καιΤη διασφάλιση καλύτερης επιβολής της νομοθεσίας για το περιβάλλον με 30% (ΕΕ 31%)

Τους τελευταίους έξι μήνες εκείνο που έχει κάνει περισσότερο είναι η διαλογή περισσότερων απορριμμάτων για ανακύκλωση σε ποσοστό 57% (ΕΕ 65%), ενώ αξιοσημείωτο είναι πως ο Έλληνας αρέσκεται πολύ στην αγορά τοπικών προιόντων (η έρευνα κατατάσσει αυτό το ζήτημα ως μία φιλική προς το περιβάλλον πρακτική) σε ποσοστό 55% (ΕΕ 43%).

Οι επιδόσεις του δεν είναι καλές στην αποφυγή χρήσης πλαστικών ειδών μίας χρήσης (εξαιρούνται οι πλαστικές σακούλες), καθώς μόλις το 24% των ερωτώμενων Ελλήνων (ΕΕ 34%) έπραξε κάτι τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να περιορίσει την χρήση τους.

Η «αγάπη» του Έλληνα για τις πλαστικές σακούλες

Ειδικά για τις πλαστικές σακούλες, το Ευρωβαρόμετρο κάνει ιδιαίτερη μνεία και αναδεικνύει το έλλειμμα ενημέρωσης του Έλληνα για τις εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης τους.

Στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες σε ποσοστό 58% (ΕΕ 23%) δηλώνουν ότι δεν έχουν μειώσει την χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης για τα ψώνια τους.

Τουλάχιστον οι ερωτώμενοι συμπατριώτες μας σε ποσοστό 97% (ΕΕ 89%) θεωρούν ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευθούν σχετικά με το πως να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα