ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ: Το πρόγραμμα που «γονιμοποιεί» τη μελισσοκομία στη Μακεδονία

«Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο περισσότερα από τέσσερα χρόνια ζωής». Tο συγκεκριμένο ρητό που αποδίδεται στον Άλμπερτ Αϊνστάιν φανερώνει μια πικρή αλήθεια που έχει αποτυπωθεί πολλάκις σε ακαδημαϊκές έρευνες των τελευταίων ετών: οι μέλισσες ανά την υφήλιο απειλούνται και οι πληθυσμοί τους συρρικνώνονται ραγδαία. Κι αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα για την ανθρωπότητα, καθώς εάν εκλείψει αυτός ο τόσο σημαντικός κρίκος του παγκόσμιου

οικοσυστήματος η κατάρρευση ίσως καταστεί αναπόφευκτη.

Οι «θανάσιμοι εχθροί» της μέλισσας

Οι παράγοντες που απειλούν τους πληθυσμούς των μελισσοσμηνών είναι πολλοί: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοτόπων, αφανισμός αγριόχορτων, μονοκαλλιέργειες, φωτορρύπανση, επιδρομικά και επείσακτα είδη. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, προέρχεται από τη χρήση των φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων που, σε αντίθεση με άλλα παρασιτοκτόνα τα οποία μένουν στην επιφάνεια, εισχωρούν στο εσωτερικό των φυτών και προσβάλλουν τις μέλισσες που τα επικονιάζουν.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, να σημειωθεί ότι πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από επικονιαστές. Κι από τα 100 είδη καλλιεργούμενων φυτών που παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής τα 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες, ενώ στη μέλισσα οφείλει την ύπαρξή της και το 80% της άγριας βλάστησης. Μόνο στην Ευρώπη περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν και μας τρέφουν χάρις στην άοκνη εργασία των μελισσών. Το μέλλον, όμως, προβλέπεται δυσοίωνο. Σύμφωνα με το Intergovernmental Science and Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) του ΟΗΕ, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και κατά τα 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Πηγή φωτογραφίας: Intime

Keywords
Τυχαία Θέματα