Έρευνα: Έξι στους δέκα δεν γνωρίζουν τι είναι τα μικροπλαστικά

Τα πρώτα αποτελέσμα της έρευνας, μέσω ερωτηματολογίου, με θέμα τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, που διεξάγει η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη δημοτική αρχή της.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017, στο πλαίσιο των δράσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης στη φετινή ΔΕΘ,

με τίτλο «Θάλασσα & Πράσινο: οι δύο πνεύμονες της πόλης».

Το ερωτηματολόγιο έχει ως στόχο τη διερεύνηση του επιπέδου της γνώσης του κοινού και της καταναλωτικής του προτίμησης σχετικά με τα μικροπλαστικά, καθώς και τη διερεύνηση της γνώσης τους ως προς το φορτίο των απορριμμάτων στις παραλίες που επισκέφθηκαν πρόσφατα.

Συμπεράσματα

Στην ερώτηση «γνωρίζετε τι είναι τα μικροπλαστικά;», στους πρώτους 80 -μέχρι σήμερα- ερωτηθέντες, το 60% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. Θετικά απάντησε το 40%, το οποίο συνέχιζε στην επόμενη ερώτηση που διερευνούσε τη γνώση σχετικά με τις χρήσεις των μικροπλαστικών.

Μόλις το 10% (αυτών που απάντησαν θετικά) κατάφερει να σημειώσει σωστά τη χρήση τους, δηλαδή στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και στα καλλυντικά, ενώ το υπόλοιπο 30% σημείωσε πως συνήθως χρησιμοποιούνται στα φάρμακα και τα τρόφιμα.

Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε σωστά για τον χρόνο διάσπασής τους, που είναι εκατοντάδες χρόνια.

Το 93% θα προτιμούσε ένα προϊόν καθημερινής φροντίδας (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών) που δεν περιέχει μικροπλαστικά. Επιπλέον, από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 71% ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν ένα μεγαλύτερο αντίτιμο, ενώ ακόμα 24% ήταν πρόθυμοι σε εξάρτηση με το προϊόν ή το ποσό.

Σχεδόν 1 στους 2 (52%) απάντησαν ότι τα απορρίμματα που συνάντησαν στις παραλίες ήταν περισσότερα από το προηγούμενο έτος, το 35% δήλωσε στα «ίδια επίπεδα» και το 13% «λιγότερα».

Πώς θα συμμετέχετε κι εσείς

Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται εδώ, καθώς και στην ιστοσελίδα της i-Sea https://isea.com.gr/, ενώ στους ίδιους διαδικτυακούς χώρους μπορεί ο κάθε πολίτης να λάβει μέρος στο σύντομο σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι ανοιχτό για όσο διάστημα θεωρηθεί αναγκαίο.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ερωτηματολόγιο προωθείται στην Κύπρο και στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια της i-Sea για απεικόνιση της γνώμης και γνώσης του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της ύπαρξης των μικροπλαστικών που εντοπίζονται τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στις ακτές.

Η δράση εντάσσεται στις γενικότερες ενέργειες που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σε τακτά διαστήματα ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα