Έρευνα ΑΠΘ: Εξετάζεται εάν η ηλιακή ακτινοβολία περιορίζει τη μετάδοση του κορωνοϊού

του Νίκου Αβουκάτου

Ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ υπό τη καθοδήγηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών Δημοσθένη Σαρηγιάννη συλλέγει δεδομένα από διάφορες χώρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ηλιακή ακτινοβολία (UV) το καλοκαίρι περιορίζει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

«Ξεκινήσαμε εδώ και λίγες εβδομάδες την ερευνητική μας προσπάθεια. Εξετάζουμε όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και ειδικότερα με τις

συνθήκες της ηλιοφάνειας και των κρουσμάτων του ιού σε δείγμα αρκετών χωρών», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, λαμβάνονται υπόψη πληροφορίες και δεδομένα πριν από την περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων. «Γνωρίζοντας τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες πρόκειται να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ικανό το οποίο θα μας δώσει εμπεριστατωμένες και επικαιροποιημένες πληροφορίες ώστε να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε περισσότερα για την εξάπλωση του ιού, αναλόγως της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικότερα, με αυτή τη μελέτη σε παγκόσμια βάση επιθυμούμε να βάλουμε ξεκάθαρα τον παράγοντα της ηλιακής ακτινοβολίας μαζί με τη θερμοκρασία αλλά και τη σχετική υγρασία. Στόχος της ομάδας είναι να δούμε περισσότερο αναλυτικά τη μεταδοτικότητα του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες», υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας ώστε να ληφθούν υπόψη από την παγκόσμια κοινότητα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Covid-19.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Soe Zeya Tun

Keywords
Τυχαία Θέματα