Επιστροφή των Οικολόγων Πράσινων στο ΥΠΕΝ, υφυπουργός ο Γιώργος Δημαράς

του Θοδωρή Καραουλάνη

Χωρίς αντικαταστάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά με την προσθήκη ενός ακόμη μέλους στην πολιτική ηγεσία, προχώρησε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Δημαράς, βουλευτής των Οικολόγων Πράσινων εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας αναλαμβάνει θέση Υφυπουργού στο ΥΠΕΝ. Πρόκειται για «επαναφορά» των Ο-Π στο ΥΠΕΝ, μετά τη θητεία Γιάννη

Τσιρώνη, που «έγραψε ιστορία» τόσο με το ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων (με την έγκριση του νέου ΕΣΔΑ) όσο και με την καθιέρωση των περίφημων «οικιστικών πυκνώσεων».

Η υπουργοποίηση του Γιώργου Δημαρά σε θέση υφυπουργού ΠΕΝ που δεν υπήρχε μέχρι τώρα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί προϊόν πολιτικών ισορροπιών και όχι πολιτικού σχεδιασμού για το περιβάλλον ή την ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι «έπρεπε» να είναι μέρος της κυβέρνησης – και αυτό το δέχτηκε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας. Μεσολάβησε το πρωί της Τρίτης συνάντηση – σύσκεψη μέρους της ηγεσίας των Ο-Π με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως η αποπομπή του Γιάννη Τσιρώνη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σήμανε την υπουργοποίηση του Γιώργου Δημαρά.

Οι Ο-Π, ιδίως μετά την αποδυνάμωσή τους τα τελευταία χρόνια από τις μαζικές αποχωρήσεις στελεχών, έχουν ως μόνο όπλο τους την «κυβερνησιμότητα», δηλαδή τα επιχειρήματα επηρεασμού της πολιτικής της χώρας προς μια πράσινη κατεύθυνση μέσα από την συμμετοχή τους στην εξουσία. Τυχόν κυβερνητικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή τους θα έκανε σχεδόν αδύνατη την παραμονή των Γιάννη Τσιρώνη – Γιώργου Δημαρά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία: ή θα έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές, ή να ανεξαρτητοποιηθούν ή να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία από αυτές τις δυνατότητες δεν ήταν επιθυμητή από όλες τις πλευρές. Έτσι επιλέχθηκε η λύση υφ-υπουργοποίησης του Γιώργου Δημαρά.

Σενάρια για είσοδο Δημαρά στην κυβέρνηση υπήρξαν και στο παρελθόν, ιδίως γιατί οι Ο-Π πρεσβεύουν την αρχή της κυκλικής παρουσίας στα αξιώματα. Αλλά ο Γιάννης Τσιρώνης ήταν πιο αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης. Τώρα που σήμανε η ώρα της αποχώρησης Τσιρώνη, πιθανότατα λόγω των εξαιρετικά έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε η νομοθετική πρωτοβουλία του για τα αδέσποτα ζώα, η πράσινη επιλογή έγινε ο Γιώργος Δημαράς. Παρότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η greenagenda, σε υψηλά κυβερνητικά επίπεδα έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και άλλα ονόματα από τον πράσινο χώρο για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Όμως η βουλευτική ιδιότητα του Γιώργου Δημαρά μέτρησε καθοριστικά στην επιλογή.

Επανέρχονται λοιπόν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – αν και με στελέχη τους συμμετείχαν πάντα σε φορείς και θέσεις εξουσίας, παρά τη μεταφορά του Γιάννη Τσιρώνη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον προηγούμενο ανασχηματισμό. Καθώς ο Γιώργος Δημαράς παίρνει θέση Υφυπουργού, μένει να δούμε ποιες αρμοδιότητες θα του ανατεθούν, αν θα είναι από αυτές που έχει ο Γιώργος Σταθάκης (ακούγεται ήδη ο τομέας χωροταξίας και πολεοδομίας κυρίως, λόγω της επαγγελματικής εμπειρίας του ως εργολάβου) ή αν θα επιλέξει η κυβέρνηση να τον κάνει «θεματικό» υφυπουργό, που θα πάρει επάνω του συγκεκριμένο ζήτημα (πχ οικιστικές πυκνώσεις).

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τις αρμοδιότητες και την ιστορία του ΥΠΕΝ, θέση Υφυπουργού δεν είναι αναγκαία – και όταν υπάρχει αυτή αφορά την ενέργεια. Θυμίζουμε ότι συνήθως οι Υφυπουργοί έχουν κοινές αρμοδιότητες με τους Υπουργούς (δεν έχουν καμία ανεξαρτησία δηλαδή) σε αντίθεση με τους Αναπληρωτές Υπουργούς (όπως ήταν ο Γιάννης Τσιρώνης από τους Ο-Π στο ΥΠΕΝ) που μπορούν να έχουν, καταπώς θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, αποκλειστικές αρμοδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμοδιότητες που θα αποδοθούν στον Γιώργο Δημαρά θα πρέπει να φέρουν την έγκριση και υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη, ως Υπουργού.

Σημειώνουμε ότι τυχόν ανάθεση αρμοδιοτήτων ενέργειας στον Γιώργο Δημαρά θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα, καθώς οι Οικολόγοι – Πράσινοι επισήμως ομνύουν, ως βασικό πολιτικό τους πρόταγμα, τους τελευταίους μήνες στο θέμα της ακύρωσης των ερευνών υδρογονανθράκων σε πολλές περιοχές της χώρας (Κρήτη - Ήπειρος κλπ), ενώ και στα θέματα περιβάλλοντος υπάρχει ζήτημα, καθώς οι Ο-Π αντιδρούν και στο θέμα της ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η παραμονή Σταθάκη – Φάμελλου στην ηγεσία του ΥΠΕΝ δίνει σαφές μήνυμα από την πλευρά του Πρωθυπουργού ότι θεωρείται πολύ καλό και επιτυχημένο δίδυμο. Παράλληλα, κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν στη Greenagenda, ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα στο ΥΠΕΝ που πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, όπως για παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας που τρέχει ο Γιώργος Σταθάκης ή οι οικιστικές πυκνώσεις και οι δασικοί χάρτες, που έχει αναλάβει ο Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα, η παραμονή Φάμελλου στην ίδια θέση δίνει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί καλύτερα τυχόν υποψηφιότητά του για μεγάλη αυτοδιοικητική θέση, που συζητείται έντονα στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βιογραφικό του Γ. Δημαρά

Ο νέος υφυπουργός Περιβάλοντος Γιώργος Δημαράς γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο- Κουτσοχέρι Μεσολογγίου στις 16-12-1946 από αγροτική οικογένεια, τελείωσε την Παλαμαϊκή Σχολή Μεσολογγίου και μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές και εργασία. Είναι Πολιτικός Μηχανικός, ενώ παρακολούθησε και οικονομικές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ. Στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε. Μεταδικτατορικά ενεργοποιήθηκε μέσα από την Αριστερά και την Οικολογία, και αγωνίστηκε για ζητήματα δημοκρατίας, παιδείας, ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας περιβάλλοντος.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., μέλος του Δ.Σ. συλλόγων μηχανικών, μέλος της επιτροπής σύνταξης του ΓΟΚ επί Αντ. Τρίτση, μέλος επιτροπής Υπουργείου Παιδείας για θέματα τεχνικής εκπαίδευσης, πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος Δήμου Αγ. Παρασκευής , πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Αγώνα για τη προστασία του Υμηττού, μέλος και συντονιστής του Πανελλαδικού Δικτύου Κινήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, συντονιστής της οργανωτικής επιτροπής για τη δημιουργία των «Οικολόγων Πράσινων». Στους Ο-Π διετέλεσε μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Γραμματείας, μέλος της επιτροπής εκλογικού προγράμματος, υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 2010 ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ και εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής. Συμμετείχε στην επιτροπή χωροταξίας και αναπλάσεων καθώς και στην επιτροπή παιδείας και πολιτισμού. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και εκλέχτηκε Βουλευτής στη Β' περιφέρεια Αθηνών, ως ο πρώτος Οικολόγος Πράσινος βουλευτής και ο πρώτος οικολόγος βουλευτής από τη διάλυση των Οικολόγων Εναλλακτικών το 1993. Συμμετέχει στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στη μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος.

Keywords
υφυπουργος, αλέξης τσίπρας, συριζα, αθηνα, οφείλεται, τσιπρας, συμμετοχή, λύση, συγκεκριμένο, κρητη, σδιτ, ασοεε, συλληψεις, γοκ, αντ, υμηττού, εκλογες, αττικη, ψηφοδελτια, βουλη, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, θεματα πανελληνιων, ανασχηματισμος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες 2015, ξανα, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, οικολογοι πρασινοι, αδεσποτα, αναπληρωτες, αντ, ασοεε, γοκ, δασικοι χαρτες, εργασια, ζωα, ηγεσια, ηπειρος, θεμα, θητεια, ονοματα, σδιτ, σωκρατης, χαρτες, ωρα, αγροτικη, αττικη, γεγονοτα, γεγονος, δυνατοτητα, διδυμο, εγινε, υπαρχει, ενεργεια, επρεπε, ιδια, η πρασινη, κυβερνηση, λύση, μηνες, μηχανικος, παντα, οικογενεια, οφείλεται, περιβαλλον, υπογραφη, πρασινη, πρωι, συγκεκριμένο, συντομα, συμμετοχή, υμηττού, υφυπουργοι, φαμελλος, υπουργειο, οργανα, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα