Ενέργεια από άχυρο για όλα τα νοικοκυριά στον δήμο Κιλελέρ

του Νίκου Αβουκάτου

Εδώ και έναν μήνα πήρε στα χέρια της η δημοτική αρχή του Κιλελέρ τη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για το φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ενέργειας στον θεσσαλικό δήμο από το άχυρο που μένει «στα αζήτητα» μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και από άλλα υπολείμματα καλλιεργειών. Τον πρωτοποριακό για τα δεδομένα της ελληνικής αυτοδιοίκησης σχεδιασμό για ενεργειακή αξιοποίηση της συγκεκριμένης βιομάζας που παράγεται ανά τόνους στην περιοχή είχε αποκαλύψει πρώτη η Greenagenda.gr.

Η βιώσιμη λύση,

που θα βοηθήσει ταυτόχρονα και στην πρόληψη των πυρκαγιών, φαίνεται πως ενώνει διαπαραταξιακά τον δήμο Κιλελέρ. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ, η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει ενημερωτική επίσκεψη σε εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης άχυρου στη Δανία, στις 18 Νοεμβρίου. Σε αυτό το ταξίδι έχει κληθεί και ομάδα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ενώ θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

«Επιδιώκουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε για το ενεργειακό μέλλον μας», ανέφερε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η επίτευξη μιας ευρείας πολιτικής συμφωνίας στον δήμο Κιλελέρ με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση του άχυρου, σε συνδυασμό και με άλλες πηγές βιομάζας.

Ο κ. Νασιακόπουλος αισιοδοξεί για το εγχείρημα, καθώς τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι το ενεργειακό δυναμικό του δήμου υπολογίζεται σε αρκετούς τόνους, που εάν αξιοποιηθεί μπορεί να αποφέρει ισχύ περίπου 15 MW. Πρόκειται για ενέργεια που μπορεί, δυνητικά, να ηλεκτροδοτήσει 30.000 νοικοκυριά (1 MW καθιστά ενεργειακά αυτόνομα 2.000 σπίτια).

Το μεγαλύτερα μεγέθη εντοπίζονται στις δημοτικές ενότητες της Νίκαιας και του Πλατυκάμπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα