Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο από Θεσσαλονίκη διεκδικεί την κορυφή στον διαγωνισμό Chivas Venture

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture έφτασε στην τελική ευθεία, και οι πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις που κατοχυρώθηκαν ως φιναλίστ προετοιμάζονται ήδη για τη συμμετοχή τους στον ελληνικό τελικό, για την ανάδειξη του μεγάλου Έλληνα νικητή, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό, διεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης 1 εκατ. δολάρια για την επιχείρησή του.

Οι 5 φιναλίστ κατοχυρώθηκαν κατόπιν αξιολόγησης, σε συνεργασία με τους ειδικούς

της Ashoka στην Ελλάδα και το Skoll Center στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, τη δυνατότητα ανάπτυξης τους τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και την επιχειρηματική τους στρατηγική.

Μεταξύ των φιναλίστ, βρίσκεται και η επιχείρηση Elektronio, με κύριο αντικείμενο την παραγωγή χειροποίητων και προσωποποιημένων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ως ένα ρηξικέλευθο τρόπο βιώσιμης μετακίνησης στην πόλη.

Πρόκειται για μια startup επιχείρηση λύσεων βιώσιμης μετακίνησης, η ιδρύθηκε τον Μάιο του 2015, στη Θεσσαλονίκη.

Η Elektronio σχεδιάζει και κατασκευάζει οχήματα προσωπικής μετακίνησης, βασισμένα στο ηλεκτρικό ποδήλατο, τα οποία διαθέτουν μία επαναστατική γεωμετρία.

Το βασικό μότο της εταιρείας είναι “Reimagine your vehicle” (μτφ.: «Ξαναφαντάσου το όχημα σου»).

H Elektronio, ανιχνεύοντας το προφίλ του εκάστοτε χρήστη, εντοπίζει τις ανάγκες, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του, προκειμένου να δημιουργήσει εξατομικεύμενα ποδήλατα.

Τα ποδήλατα της Elektronio απευθύνονται σε όσους αναζητούν μια εναλλακτική πρόταση μετακίνησης στην πόλη, καθώς και σε εταιρίες, οργανισμούς και εργοστάσια που επιζητούν ένα “πιο πράσινο” τρόπο μεταφοράς και διανομής μικρού φορτίου.

Για την παραγωγή τους, ακολουθείται μια χειροποίητη διαδικασία στο Elektronio Lab & Showroom.

Στα 2,5 χρόνια της λειτουργίας της, η Elektronio έχει λάβει πολλούς επαίνους και βραβεία για την επιχειρηματική της ιδέα, αλλά και ως εταιρία που συμβάλλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το Elektronio “Play”

Το ηλεκτρικό τρίτροχο ποδήλατο “Play” της Elektronio, χάρη στο σχεδιασμό του, διαθέτει ένα καινοτόμο μπροστινό tilt and flex σύστημα, που βοηθά τους χρήστες του να κινούνται με ασφάλεια, ευελιξία και σταθερότητα.

Το “Play” διαθέτει ακόμα μια εξαιρετικά άνετη θέση οδήγησης, καθώς και προσαρμόσιμους αποθηκευτικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αποτελεί και μια στοιχεία μίνι cargo λύση μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Elektronio “Play” μπορεί να αποτελέσει και επιλογή ως όχημα μετακίνησης για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, καθώς η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει προσωποποιημένα ποδήλατα με συγκεκριμένες προσθήκες ασφαλείας, προκειμένου ο χρήστης να κινηθεί αυτόνομα με ασφάλεια.

Το επόμενο βήμα πο υ σχεδιάζει η Elektronio είναι παρουσιάσει προσεχώς την αναβαθμισμένη έκδοση του “Play”, που θα είναι και κλειστή, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού

Στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, οι 5 φιναλίστ, θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2018, όπου η τελική τους παρουσίαση θα αξιολογηθεί από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού και κατόπιν θα προκύψει ο μεγάλος νικητής που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του Chivas Venture στο Άμστερνταμ τον Mάιο.

Στον παγκόσμιο τελικό, η εταιρεία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα θα διεκδικήσει, μαζί με τους νικητές από τις άλλες χώρες, μέρος της παγκόσμιας χρηματοδότησης του 1 εκατ. ευρώ.

Εν όψει του τελικού, οι παγκόσμιοι φιναλίστ θα λάβουν μέρος στο Accelerator Program στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο, παρακολουθώντας mentoring workshops σε συνεργασία με το Skoll Centre και το Oxford University, για καίρια ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις τους και τη συμμετοχή τους στο μεγάλο τελικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα