Ένα δωρεάν βιβλίο - εγχειρίδιο για να αποκτήσει κάθε δήμος τον δικό του ποδηλατόδρομο

Μπορεί κάθε δήμος στην Ελλάδα να αποκτήσει τον δικό του ποδηλατόδρομο; Τώρα μπορεί! Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε από τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο» και τους καθηγητές στο ΕΜΠ Θάνο Βλαστό και Θύμιο Μπακογιάννη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Σκοπός του βιβλίου «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις», είναι να προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα εργαλεία εκείνα που θα διευκολύνουν την ένταξη

του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις μας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και καθαρού περιβάλλοντος.

Η δημιουργία υποδομής ποδηλάτου συνεπάγεται ανακατανομή του χώρου του δρόμου μεταξύ των διαφόρων χρηστών. Για να γίνει αυτό απαιτείται – εκτός από πολιτική απόφαση – στρατηγική, υψηλή τεχνογνωσία, σωστή προετοιμασία σε επίπεδο νομοθετικό, ολοκληρωμένες μελέτες, προσαρμογή της διοικητικής οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νέα δεδομένα και σωστή επικοινωνία με τους πολίτες.

Η ολοκαίνουργια έκδοση του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο» με τίτλο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις: Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές» έχει ως στόχο να προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα εργαλεία εκείνα που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων αλλά και τη δημιουργία ολοκληρωμένης στρατηγικής σε σχέση με την ένταξη του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις.

Οι συγγραφείς του βιβλίου, Θάνος Βλαστός και Ευθύμιος Μπακογιάννης, μέσα από δεκαετίας επιστημονικής και μελετητικής εμπειρίας και με έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη βιώσιμη κινητικότητα, καταγράφουν τα βήματα εκείνα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να στραφεί σε μια πολιτική βιώσιμης κινητικότητας, εντάσσοντας τις πολιτικές για το ποδήλατο στη στρατηγική της προκειμένου, τελικά, να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές. Και, με τον τρόπο αυτό, προσφέρουν ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς αλλά και μια πηγή έμπνευσης στη δημοτική αρχή.

Το βιβλίο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις: Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές», αποτελεί μία έκδοση του ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο» και υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Ωνάση.

Κατεβάστε το δωρεάν από ΕΔΩ.

O ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο» υλοποιεί μια σειρά δράσεων με στόχο την προώθηση του ποδηλάτου στην Ελλάδα και δημιουργεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με το ποδήλατο, ανάμεσα στις ελληνικές και τις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο απώτερος σκοπός του οργανισμού είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην Ελλάδα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της οικονομίας και η γενικότερη ενδυνάμωση της αισθητικής των ελληνικών πόλεων.

Σαν ενεργό μέλος της European Cyclists' Federation από τον Ιούνιο του 2014 διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να επιτύχει τους στόχους του, μέσα όπως η πραγματοποίηση δράσεων, ακαδημαϊκών ερευνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φιλικά -ή και όχι- προσκείμενες προς το ποδήλατο πόλεις.

Οι ειδικότεροι στόχοι του είναι:

1. Η εκπαίδευση των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων σχετικά με το ποδήλατο, τη σωστή χρήση των υποδομών και τα οφέλη από τη χρήση του ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην σύγχρονη πόλη.

2. Η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη από την χρήση του ποδηλάτου ,όπως η ανέξοδη μετακίνηση, η μείωση των εξόδων για την υγεία, η άνετη στάθμευση, η εύκολη παράκαμψη κυκλοφοριακών εμποδίων κ.λπ.

3. Η προώθηση της έρευνας σε θέματα σχετικά με το ποδήλατο.

4. Η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου και σχετικά με την ανάγκη άμεσων και αυστηρών πολιτικών για την προώθηση αυτού.

5. Η βελτίωση των συνθηκών στο οδικό περιβάλλον ώστε το ποδήλατο να χρησιμοποιείται με άνεση και ασφάλεια.

6. Η ανάδειξη του ποδηλάτου ως μέσου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η ποδηλατική βιομηχανία, η συναρμολόγηση, το λιανικό εμπόριο, η επισκευή, η διάθεση και οι υποδομές για το ποδήλατο.

7. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών για την πόλη και την μετακίνηση.

8. Η συνεργασία με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, τόσο ελληνικούς όσο και άλλων χωρών.

9. Η προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού και κατ' επέκταση η διατήρηση της αυθεντικότητας και της φυσιογνωμίας του ελληνικού τοπίου ώστε να είναι ελκυστικό για τον ποδηλάτη και τον επισκέπτη γενικότερα.

10. Η λειτουργία του ΜΚΟ ως αξιόπιστου κοινωνικού εταίρου στο διάλογο με τους πολίτες και την πολιτεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα