Έλληνες και Τούρκοι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για τρία απειλούμενα είδη

Δεκατέσσερις εκπαιδευτικοί από Ελλάδα και Τουρκία συναντήθηκαν, μεταξύ 10-15 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο του νέου έργου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), YUNUS. Αντικείμενο του Θερινού Σχολείου ήταν η δημιουργία κοινών προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Τουρκία, αναφορικά με τρία εμβληματικά είδη πανίδας τα οποία απαντώνται και στις δύο χώρες: τη Μεσογειακή Φώκια, τη Θαλάσσια Χελώνα και τον Λευκοπελαργό. Τόπος διεξαγωγής

του Θερινού Σχολείου ήταν η Αλόννησος, κέντρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου–Βορείων Σποράδων, της μεγαλύτερης προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής στην Ευρώπη και πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε κυρίως για την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. Το Θερινό Σχολείο οργάνωσε η ΕΕΠΦ, που υλοποιεί το έργο σε συνεργασία με την ομόλογή της οργάνωση TURCEV.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, στο Κέντρο Ενημέρωσης της MOm καθώς και περιήγηση με καραβάκι για γνωριμία με την ποικίλη χλωρίδα και πανίδα του νησιωτικού συμπλέγματος. Οι εκπαιδευτικοί από τις δύο χώρες αντάλλαξαν εμπειρίες και τεχνογνωσία, και απόκτησαν νέες γνώσεις. Εισηγήσεις έγιναν από τους: Βέρα Βορύλλα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, που καθοδήγησε τους εκπαιδευτικούς στη δημιουργία προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Χαρά Αγάογλου, Χειρίστρια του Έργου, Celik Tarimci, Χειριστή του έργου για την TURCEV, Χρήστο Γεωργιάδη, Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ και Θεοδώρα Πολυζωίδου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ.

Στο κλείσιμο των εργασιών, η κα. Σοφία Καινούριου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκε στο ζεστό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και ο κ. Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας των δύο οργανώσεων, τονίζοντας ότι « ...τα τρία ζώα, ως πρεσβευτές, μεταφέρουν αξίες, οράματα, σπάνε κατεστημένα και ευαισθητοποιούν τους μαθητές μας στην κατεύθυνση του αειφόρου σχολείου, για ένα κόσμο δικαιότερο, δημοκρατικό, με φιλία και συντροφικότητα, όπως τη βιώσαμε αυτές τις πέντε μέρες στην Αλόννησο».

Η ΕΕΠΦ

ΕΕΠΦ: Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι η παλαιότερη Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση εθνικής εμβέλειας στην Ελλάδα, με αδιάλειπτη δράση, από το 1951, στην προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Σήμερα η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται σε πέντε κύριους τομείς:

1. Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις,

2. Έργα και Προγράμματα Προστασίας της Φύσης,

3. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

4. Αειφορική Διαχείριση στον τομέα του τουρισμού

5. Ευαισθητοποίηση του Κοινού.

Η TURCEV

TURCEV: Η Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε το 1993. Είναι επίσης μέλος του Foundation for Environmental Education (FEE), όπως και η ΕΕΠΦ. Είναι χειριστής του διεθνούς προγράμματος "Γαλάζιες Σημαίες", καθώς και του προγράμματος "Green Key". Επίσης είναι μέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των διεθνών δικτύων του FEE: «Οικολογικά Σχολεία», «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και «Μαθαίνω για τα Δάση».

Το YUNUS

Το έργο YUNUS ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 και έχει διάρκεια 15 μηνών. Υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Civil Society Dialogue between EU countries and Turkey – V, Grant Scheme (CSD-V), με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, απευθυνόμενο σε οργανώσεις και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, προωθεί τον διάλογο της κοινωνίας των πολιτών στις δύο χώρες και αποσκοπεί στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ τους. Το έργο YUNUS περιλαμβάνει δράσεις όπως επίσκεψη μελέτης σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενημέρωση για το θεσμό και πιθανή διάδοσή του στην Τουρκία, παραγωγή τριών ταινιών που θα παρέχουν στους εκπαιδευτικούς τις απαραίτητες πληροφορίες και γνώσεις για την εφαρμογή των προγραμμάτων στην τάξη, και δημιουργία σχετικής διαδραστικής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές. Συντονιστής του έργου είναι η ΕΕΠΦ, με εταίρο την οργάνωση TURCEV.

Keywords
Τυχαία Θέματα