Είναι ευτυχισμένα τα δελφίνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας;

Πόσο ευτυχισμένα αισθάνονται άραγε τα δελφίνια που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας;

Απάντηση στο ερώτημα επιχείρησαν να δώσουν ερευνητές σε θαλάσσιο πάρκο κοντά στο Παρίσι.

Στην πρώτη στο είδος της σχετική μελέτη, οι ειδικοί προσπάθησαν να εξετάσουν την αιχμαλωσία από την πλευρά των δελφινιών καταγράφοντας ποιες δραστηριότητες άρεσαν περισσότερα στα θαλάσσια θηλαστικά.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι αυτό που τα ευχαριστούσε περισσότερο ήταν η αλληλεπίδραση με άνθρωπο που γνώριζαν ήδη.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Applied Animal Behaviour

Science το συμπέρασμα είναι πως ο καλύτερος δεσμός ανθρώπου-ζώου συντελεί και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Η Δρ Ισαμπέλα Κλεγκ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού μελέτησαν την συμπεριφορά των δελφινιών του πάρκου «Αστερίξ» της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων πειραμάτων οι ερευνητές επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά των δελφινιών με έμφαση τις κινήσεις του σώματος που «προδίδουν» την έκφραση των συναισθημάτων τους.

Εξέτασαν, λοιπόν, τρεις δραστηριότητες των δελφινιών: το παιχνίδι με τον εκπαιδευτή, η παρουσία ενός παιχνιδιού στην πισίνα και τα δελφίνια αφημένα μόνο στον χώρο τους.

«Όλα τα δελφίνια αρέσκονταν να αλληλεπιδρούν με τον εκπαιδευτή τους», εξηγεί η Δρ Κλεγκ σε συνέντευξή της στο BBC.

Τα θαλάσσια θηλαστικά εξέφραζαν αυτή την προτίμηση με τα γνωστά άλματα πάνω από την επιφάνεια του νερού και κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση των εκπαιδευτών τους. Επίσης, αύξαναν το επίπεδο της δραστηριότητάς τους στην πισίνα και περνούσαν περισσότερη ώρα κοντά στις άκρες της.

Η Δρ Σουζάνε Σουλτς από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που μελετά την κοινωνική συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών, σχολιάζει ότι «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα δελφίνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι πιο ευτυχισμένα απ’ ότι αν ζούσαν σε φυσικές συνθήκες. Και δεν έχει αξία η παρατήρηση ότι τα δελφίνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας επιζητούν την επιφανή με τον άνθρωπο. Αλλά η παρατήρηση αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη στο πως διαχειριζόμαστε και άλλα χαρισματικά και έξυπνα ζωικά είδη. Αλλά το γεγονός ότι τα δελφίνια αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο δεν σημαίνει ότι θα επέλεγαν να ζουν έτσι αν είχαν την επιλογή

Keywords
Τυχαία Θέματα