Εφαρμογή - παιχνίδι για τη βιοποικιλότητα και νέες τεχνολογίες στη λίμνη Κάρλα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περισσότερα από 25 άτομα είχαν την ευκαιρία πριν από ένα μήνα να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας της λίμνης Κάρλας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θερινoύ Σχολείου (Summer School).

Οι ενότητες θεωρητικού και πρακτικού επιπέδου περιελάμβαναν τα παρακάτω πεδία:

Διαχείριση Υδατικών ΠόρωνΠοιότητα ΝερούΟρνιθοπανίδαΟρνιθοπανίδα-Χρήση οργάνωνΙχθυοπανίδα Εσωτερικών ΥδάτωνΑγροτικά ΟικοσυστήματαΟικοτουρισμός και Ερμηνεία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η επανασύσταση της λίμνης είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη. Αποτελεί ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης, όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας, εν όψει, μάλιστα, της αποπεράτωσης των έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι η βελτίωση του γνωστικού αντικειμένου των ομάδων στόχων για το περιβάλλον, η βελτίωση του καθεστώτος διαχείρισης της λίμνης Κάρλας και η ευαισθητοποίηση του κοινού (ειδικού και μη) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής και όχι μόνο», είπε στη Greenagenda.gr ο Κωνσταντίνος Σκριάπας, οικονομολόγος και πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Εκτός από την εκπαίδευση νέων επιστημόνων ετοιμάζεται και διαδικτυακή εφαρμογή για κινητά και tablets η οποία θα είναι κυρίως φιλική προς τους νέους, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα θα γίνει και εκπαίδευση εκπαιδευτικών, που με τη σειρά τους μεταφέρουν τις γνώσεις αυτές στη νέα γενιά.

Νέες τεχνολογίες από τον Φορέα Διαχείρισης

Ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.)προτίθεται να προβεί στην αγορά ενός drone, ενός οξυγονόμετρου, ενός πεδιοσκόπιου, ενός δειγματολήπτη, κιαλιών και αναλωσίμων του εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή των εργασιών πεδίου του Summer School.

Επίσης, θα γίνει προμήθεια χρήσιμου και απαραίτητου εξοπλισμού, που θα χρησιμοποιείται για καλύτερη παρατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος, για την εκπαίδευση επιστημόνων και επισκεπτών που επισκέπτονται τον Φορέα για ενημέρωση. Ο εξοπλισμός θα παραμείνει στην κατοχή του ΦΔ.

Εφαρμογή παιχνίδι για τη βιοποικιλότητα

Το «Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ)» θα προσλάβει με σύμβαση ανάθεσης έργου έναν Τεχνικό Εφαρμογών Πληροφορικής, ο οποίος θα σχεδιάσει και θα δημιουργήσει την εφαρμογή παιχνιδιού γνώσης και ενημέρωσης για τη βιοποικιλότητα της Κάρλας.

Ακόμη, θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή - παιχνίδι που θα βοηθήσει στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, όλων των ηλικιών, σε ό,τι αφορά τη Λίμνη Κάρλα. Η εφαρμογή θα χρησιμοποιηθεί από όλους τους εταίρους αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για την καλύτερη κατανόηση και ενημέρωση για το οικοσύστημα.

«Με το έργο αυτό αποδεικνύεται ότι η συνεργασία των κοινωνικών Φορέων μεταξύ τους (Κοινωνία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και κεντρική Κυβέρνηση), με πρωτεργάτη της Κοινωνία των Πολιτών, μπορεί να δημιουργηθεί ανάπτυξη όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα», σημείωσε ο κ. Σκριάπας.

Το «Karla School» είναι ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο Πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων και φυσικά κυρίως των νέων, περιλαμβάνοντας ποικίλες δράσεις, μια από τις οποίες είναι το Summer School νέων επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Σκράπα, θα μπορούσε να υποστηριχτεί από τους τοπικούς θεσμούς, όπως είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κ.ά.

Σε ρόλο συντονιστή είναι το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») και εταίροι ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.), η Εταιρεία Συμβούλων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» και το «Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα - (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ)».

Keywords
Τυχαία Θέματα