ΕΕ: Το 32% της ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030

Σε έναν νομικά δεσμευτικό στόχο ύψους 32% για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 για το σύνολο της ΕΕ, με «ρήτρα ανοδικής αναθεώρησης έως το 2023 το αργότερο» κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή την αρχή της "πρώτης ενεργειακής απόδοσης", δηλαδή να δώσουν προτεραιότητα σε όλο τον ενεργειακό προγραμματισμό, στις πολιτικές και στις επενδυτικές αποφάσεις, στα μέτρα για την αποτελεσματικότερη

ζήτηση και παροχή ενέργειας.

Μεγαλύτερη χρήση βιοκαυσίμων 2ης γενιάς- Απαγόρευση φοινικέλαιου

Ένα ελάχιστο ποσοστό τουλάχιστον 14% των καυσίμων στις μεταφορές πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Ειδικότερα:

Το βιοκαύσιμο πρώτης γενιάς, που βασίζεται σε καλλιέργειες τροφίμων, πρέπει να περιορίζεται στα επίπεδα του 2020 (με επιπλέον 1%) και σε καμία περίπτωση να μην υπερβαίνει το 7% της τελικής κατανάλωσης οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.το μερίδιο των προηγμένων βιοκαυσίμων και του βιοαερίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1% το 2025 και τουλάχιστον 3,5% το 2030.Απαγόρευση φοινικέλαιου. Τα βιοκαύσιμα τροφών τροφών όπως το φοινικέλαιο, τα οποία έχουν μεγάλη "έμμεση αλλαγή στην χρήση της γης" (ILUC, δηλαδή αλλαγή του τρόπου χρήσης της γης από μη καλλιεργούμενες καλλιέργειες, όπως λειμώνες και δάση, με αρνητικό αντίκτυπο στις εκπομπές CO2), θα καταργηθεί σταδιακά μέσω μιας διαδικασίας πιστοποίησης για τα χαμηλά βιοκαύσιμα ILUC, η οποία πρόκειται να δημιουργηθεί.

Η σταδιακή κατάργηση του φοινικέλαιου έως το 2030, ξεκινώντας με πάγωμα των υφιστάμενων ποσοτήτων εισαγόμενου φοινικελαίου. Αυτό πιθανότατα θα δυσαρεστήσει τη Μαλαισία και την Ινδονησία, τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς φοινικέλαιου στον κόσμο, οι οποίοι απειλούν με εμπορικά αντίποινα σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια απαγόρευση.

Η Γερμανία δήλωσε σαφώς σε υπουργική συνάντηση την περασμένη Δευτέρα ότι «δεν θα υποστηρίξει στόχο πάνω από το 32%», μην αφήνοντας περιθώρια για ανώτερο στόχο.Το γεγονός αυτό ήρθε ως σχετική απογοήτευση για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο στόχος του 32% «είναι πολύ χαμηλός για το επίπεδο που είναι απαραίτητο για την πρόληψη της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής».

Μια βασική πτυχή της συμφωνίας είναι ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές, ο οποίος τελικά καθορίστηκε στο 14% έως το 2030, μια κίνηση που θεωρείται ως κίνητρο για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Το τμήμα της συμφωνίας για τα βιοκαύσιμα περιλαμβάνει επίσης το πάγωμα των επονομαζόμενων βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς όπως η αιθανόλη, τα οποία παράγονται στην εγχώρια αγορά, στα επίπεδα παραγωγής που θα έχουν επιτευχθεί από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα