e-Άδειες: 1.632 πολεοδομικές πράξεις μέσα σε ένα μήνα στην Κεντρική Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου

Πολιτικοί μηχανικοί, προϊστάμενοι και υπάλληλοι πολεοδομιών κατέκλυσαν σήμερα το αμφιθέατρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, για την εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών», που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΕΕ.

Ο

αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, αναφέρθηκαν στις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις με την εφαρμογή του νόμου 4495/2017 όσο και στο ηλεκτρονικό σύστημα e-Adeies για το δομημένο περιβάλλον, με έμφαση στην ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

«Η σύγχρονη εφαρμογή έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών επιτυγχάνει την ταχύτητα, την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη διαδικασία της εξυπηρέτησης του πολίτη. Με το λειτουργικό αυτό μέτρο μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετό χρόνο και κόστος, ενώ εξασφαλίζουμε και ισοτιμία», είπε ο κ. Φάμελλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εισαχθεί στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα επιτυγχάνεται το πρωτόκολλο συμμόρφωσης, δηλαδή ο πολίτης να μπορεί να κατεδαφίζει το αυθαίρετο και να μην πληρώνει πρόστιμο.

Ακόμη, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, μια σημαντική αλλαγή η οποία θα εφαρμοστεί είναι η τροποποίηση του ακινήτου κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς. Θα τακτοποιούνται περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι καντίνες, που μετακινούνταν προκειμένου να μην ισχύει το πρωτόκολλο κατεδάφισης. «Τα γραφειοκρατικά παράθυρα και αυθαιρεσίες πλέον δεν θα υπάρχουν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι «κατά το διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου έγιναν οι πρώτες 1.632 πράξεις, δηλαδή προεγκρίσεις, τελικές άδειες η άδειες μικρής κλίμακας, στην Κεντρική Μακεδονίας. Σε ολόκληρη την χώρα ξεπερνούν τις 10.000».

«Αλλάζει πλέον η νοοτροπία πολιτών και μηχανικών, όλα θα γίνουν αντικειμενικά και σε συγκεκριμένο χρόνο», είπε ο κ. Στασινός.

Ο Πάρις Μπίλλιας, Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έκανε λόγο για μια εξυγίανση του χώρου. «Ο κάθε συνάδελφος θα καταθέτει τη μελέτη και όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται θα γίνονται άμεσα σε τρεις έως μια εβδομάδα», τόνισε o κ. Μπίλλιας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε αναλυτική παρουσίαση του συστήματος e-Άδειες από στελέχη του ΤΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα