Δράσεις «πρασινίσματος» της πρωτογενούς παραγωγής

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η μόλυνση του περιβάλλοντος πολλές φορές έχει σχέση με παραγωγικές δραστηριότητες, που μπορεί να εξελίσσονται δίπλα μας και να μην έχουμε αναλογιστεί ότι ενδεχομένως να μην είναι και τόσο «πράσινες».

Ένα σημαντικό κομμάτι του εγχώριου πρωτογενούς τομέα αφορά την ελιά και το ελαιόλαδο, που είναι πιθανότατα ένα από τα πιο εξωστρεφή ελληνικά προιόντα.

Στο πεδίο των ελαιοτριβείων μία νέα Υπουργική Απόφαση (του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης) για την λειτουργία τους έρχεται να αλλάξει

τα υφιστάμενα δεδομένα, καθώς προβλέπει ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα φιλικό περιβαλλοντικά τρόπο, ελαχιστοποιώντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

Είναι η πρώτη φορά που τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων θα μπορούν να αξιοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος.

Ο απώτερος στόχος είναι να στηριχθεί το ελαιόλαδο και να παραχθούν μια σειρά από υποπροϊόντα- παραπροϊόντα, τα οποία θα του προσφέρουν μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και διακριτό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Με βάση την νέα υπουργική απόφαση τα ελαιοτριβεία που παράγουν υγρά απόβλητα θα έχουν τη δυνατότητα με την χρήση της μεθόδου της υδρολίπανσης, να διαθέτουν στο τελικό στάδιο νερό και λιπαντικά στοιχεία, που μπορούν να διασκορπίζονται στις καλλιέργειες της ελιάς και να προκύπτουν θετικές ωφέλειες από αυτή την πρωτοβουλία.

Με τα καινούργια αυτά δεδομένα δίνεται θεωρητικά η δυνατότητα σε όλα τα ελαιοτριβεία να εναρμονιστούν με τις ισχύουσες περιβαλλοντικές διατάξεις.

Στόχος του υπουργείου είναι τα 1.300 ελαιοτριβεία σε όλη τη χώρα να αδειοδοτηθούν νόμιμα και να λάβουν όλα επαρκή περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Την ίδια στιγμή αναμένονται και τα αποτελέσματα των φετινών ελέγχων στα πυρηνελαιουργεία της Πελοποννήσου για να καταγραφεί η πραγματική εικόνα σχετικά με τις εκπομπές των αερίων ρύπων στις καμινάδες των σχετικών μονάδων τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Τους ελέγχους διενεργούν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αφορούν τη διενέργεια μετρήσεων εκπομπών αερίων ρύπων στις καμινάδες 4 πυρηνελαιουργείων, 2 στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά και 2 στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας-Μεσσήνης.

Να σημειωθεί ότι παλαιότερη έρευνα του "Δημόκριτου" το 2016 για τα πυρηνελαιουργεία της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά κατέγραψε ιδιαίτερα μεγάλες υπερβάσεις στις μετρήσεις εκπομπών στις καμινάδες δύο μονάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα