Διεθνής επιστημονική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή σε Κέρκυρα και Ζαγόρι

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μια σημαντική επιστημονική, αλλά ανοιχτή στο κοινό, διεθνής συνάντηση για την κλιματική αλλαγή λαμβάνει χώρα την επόμενη εβδομάδα (16-20 Ιουλίου) στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιφέρεια: στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Πρόκειται για το ετήσιο σεμινάριο για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνει το Κέντρο για τη Συνταγματική Έρευνα του ΟΗΕ

(CUNCR) και η ΜΚΟ «Επέκεινα Χώρα».

Το θέμα της φετινής συνάντησης είναι: “Παγκόσμια Διακυβέρνηση του Κλίματος: Επαρκούν τα μέσα για τον σκοπό;” Και στόχος του συνεδρίου είναι να εξετάσει κατά πόσον τα διαθέσιμα νομικά και πολιτικά όργανα σε παγκόσμιο επίπεδο επαρκούν για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ σχετικά με την επιβράδυνση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης περυσινής που εξέτασε το κατά πόσον υπάρχει παγκόσμια περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Φέτος στο συνέδριο συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Στην Κέρκυρα (στον δημοτικό χώρο «Φαληράκι», από τις 9 το πρωί) κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δρ. Νίκος Γιαννής, νομικός, ιδρυτής της Επέκεινα Χώρα και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομιλία του με θέμα “Από τις Κυβερνήσεις στους Πολίτες: η Μεταβολή και το Μέλλον της Κλιματικής Πολιτικής”, θα επικεντρωθεί στο πως η Κοινωνία των Πολιτών παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, σε αντίθεση πολλές φορές με τις επίσημες κυβερνήσεις οι οποίες περιέρχονται σε δεύτερο ρόλο. Η συνάντηση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Πέρα από τον κ. Γιαννή, και άλλοι σημαντικοί ομιλητές θα αναλύσουν μια πλειάδα θεμάτων, κυρίως στην αγγλική γλώσσα, που αποτελούν αιχμή της συζήτησης σε θεσμικό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι εξής, με την ακόλουθη θεματολογία:

Dr. Shahr-yar Sharei, Executive Director of CUNCR: "Global Governance of Climate: Fit for Purpose?"Dr. Nicos Giannis, EU Commission&President of The Land Beyond (Greece): "From Governments to Citizens: The Transformation and Future of Climate Policy"Wouter Veening, Chairman/President, Institute for Environmental Security (Netherlands): "Achieving Climate Justice in a Fragmenting World: Squaring the Circle?"Wolfgang Pape, Lecturer on EU and Asian affairs (Germany): "Rules for Flows over National Borders and Omnilateral Governance"J. Drake Hamilton, Science Policy Director, Fresh Energy (US): "American Climate Justice Action: Deep Decarbonization at the U.S. Subnational Level"Hung-jen Wang, Associate Professor, National Cheng Kung University (ROC): "The Predicament of Global Governance Practices: Review COP23 Achievements and Chinese Policy"Dr. Otto O. Spijkers, Lecturer, Utrecht University (Netherlands): "The Urgenda Case: A Successful Example of Public Interest Litigation for the Protection of the Environment?"Aideé Saucedo Dávila, International Development Cooperation Specialist (Mexico)​​​​​​​: "Global climate governance: an alternate paradigm conceptualized by the Global South"Dr. Thomas Muinzer, Lecturer, University of Sterling (United Kingdom): "Domestic Litigation in a Global World –The UK, Ireland and Beyond"Jamie Sommer, Stonybrook University (United States): "Climate Justice in Forestry: A Network Perspective"

Επίσης θα τοποθετηθούν οι: Kelci Wilford, Associate Program Manager for CUNCR (Canada), Imad Ibrahim, PhD Candidate at Sant’Anna School of Advanced Studies (Lebanon), και άλλοι.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εάν είστε νέοι στο θέμα ή θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αλλαγή του κλίματος, τα γεγονότα και τα στοιχεία, και τι σημαίνει για τον πλανήτη μας, την κλιματική δικαιοσύνη, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας ως παγκόσμιους πολίτες, είναι μια καλή ευκαιρία να παρευρεθείτε. Μάλιστα οι συμμετέχοντες, στο πλαίσιο μιας πιο «χαλαρής» επιστημονικής καλοκαιρινής ενασχόλησης, θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και μια μεγάλη εμπειρία φύσης στην Ήπειρο και ιδίως στη Βίτσα, παράλληλα με ευκαιρίες δικτύωσης στον επιστημονικό χώρο αλλά και με ομοϊδεάτες.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για τη Συνταγματική Έρευνα του ΟΗΕ, όπου μπορείτε να βρείτε υλικό και συμπεράσματα και για την περυσινή διοργάνωση, ενώ για την οικοδέσποινα οργάνωση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα