Δεν γιορτάζουν μόνον τα δάση, αλλά και οι άνθρωποι που τα υπηρετούν

του Θεοχάρη Ζάγκα*

Χρόνια Πολλά και Καλή Άνοιξη. Πρώτη ημέρα της Άνοιξης σήμερα και τόσο τα δάση όσο και ο κόσμος τους, δηλαδή οι άνθρωποι που τα υπηρετούν, γιορτάζουν.

Γιορτάζουν για όσα έχουν, για όσα κάνουν, για όσα προσφέρουν στην κοινωνία και στον πλανήτη ολόκληρο.

Και τι δεν έχουμε!

Ομορφιά, καθαρό αέρα, αναψυχή και ψυχική ανάταση, γάργαρα νερά, ασφάλεια και προστασία, φάρμακα, τρόφιμα, καταφύγιο και κατοικία για όλους και όλα, πρώτες ύλες, δουλειά, χρήματα νυν και αεί, τουτέστιν αειφορία

και για μας, και για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και για τις γενιές που έρχονται.

Αλήθεια, τι είναι η αειφορία;

Με οκτώ λέξεις: Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Τόσο απλά και κυριολεκτικά.

Μάθε να αγαπάς το δάσος είναι εφέτος το σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) και το θέμα για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Δασών: ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Σε μια επέτειο αφιερωμένη στα δάση και την εκπαίδευση και μια χρονιά αφιερωμένη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, δεν θα μπορούσαμε παρά να επιλέξουμε ανάλογη θεματολογία που είναι: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Δύο διακεκριμένες επιστήμονες, η κα Πολυξένη Ράγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο τη Διδακτική της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η κα Σοφία Θεοδωρίδου, Προισταμένη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εδέσσης - Γιαννιτσών θα προσπαθήσουν να μας μάθουν να αγαπάμε τα δάση.

Εάν κάποιοι από εσάς ζητάτε κάτι περισσότερο, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και οι άλλοι φορείς - συνδιοργανωτές είναι στη διάθεσή σας.

Ελάτε λοιπόν να σας μάθουμε να αγαπάτε τα δάση.

Εμείς ξέρουμε πώς ιδρύονται, πώς εξελίσσονται και πώς πρέπει να τα καλλιεργούμε και να τα φροντίζουμε, πως αναγεννώνται και πως προστατεύονται από τις δασικές πυρκαγιές, έτσι ώστε να μην καίγονται, τόσο αυτά όσο και οι συνάνθρωποί μας.

Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που εμείς πρεσβεύουμε και διαλαλούμε, παρέμεινε για χρόνια και παραμένει ακόμα, γράμμα κενό.

Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά, τόσο του 2007 στην Ηλεία και όχι μόνο, όσο και του περασμένου Καλοκαιριού στο Μάτι Αττικής.

Δυστυχώς δεν φταίει η κλιματική αλλαγή γι' αυτό που βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι αλλά η αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης και σχετικού σχεδιασμού.

Το Τμήμα μας καταθέτει διαχρονικά και αδιάλειπτα τις τελευταίες δεκαετίες τις απόψεις του για την αποτελεσματική προστασία των δασών γιατί θεωρεί ότι αυτή αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της θεμελιώδους αρχής της αειφορίας. Δυστυχώς δεν εισακούεται και άλλες απόψεις πρυτανεύουν.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να σας καλέσω να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για την προστασία των δασών και κυρίως για τη προστασία των συνανθρώπων μας.

Σήμερα πενθούν οι κάτοικοι στο Μάτι.

Αύριο ποιος ξέρει ποιοι έχουν σειρά!

*Ο Θεοχάρης Ζάγκας είναι πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα