Απόβλητα: Έξι σύγχρονες μονάδες ανάκτησης υλικών και τρεις ΜΕΒΑ στην Αττική

Η Ευρώπη προχωράει με πολύ πιο γρήγορα βήματα και εφέτος εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος μια νέα Οδηγία που βάζει ως στόχο ταφής για το 2030 μόνο το 10% των απορριμμάτων και αυτά επεξεργασμένα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και αναφερόμενος στο «μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων», «ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που ακτινογραφεί αδυναμίες που έχουμε και όσον

αφορά την κοινωνική λειτουργία, αλλά και τη διοικητική και αυτοδιοικητική οργάνωση της χώρας»,.

«Αυτό σημαίνει ότι περνάμε σε μια άλλη λογική και η κοινωνία μας δεν μπορεί να χάνει στις χωματερές υλικά, και άρα πόρους. Πρέπει από τα απορρίμματά της να δημιουργεί οικονομία και εργασία, άρα πρέπει να περάσουμε σε ένα στάδιο κυκλικής οικονομίας με πολύ έντονη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή», είπε ο κ. Φάμελλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Γραμματικό, δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί να γίνει χωματερή οπουδήποτε, ούτε ακόμα και Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) με ανεπεξέργαστα απορρίμματα».

Όπως είπε, η μονάδα στο Γραμματικό θα μπορεί υποχρεωτικά να παραλαμβάνει για ταφή μόνο υπολείμματα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των απορριμμάτων της Αττικής, ένα μικρό μονοψήφιο νούμερο-ποσοστό, και για αυτό το μικρό ποσοστό θα πρέπει ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή να δημιουργηθεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ώστε τα υπολείμματα να καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, αφού έχουν εξαχθεί όλα τα οργανικά και οτιδήποτε σαπίζει, όλα τα επικίνδυνα, όλα τα ανακυκλώσιμα, και τελικά ένα πολύ μικρό κλάσμα υπολείμματος να οδηγείται για ταφή.

«Το ζητούμενο λοιπόν είναι η κοινωνία μας και οι δήμοι να ανοίξουν τη συζήτηση για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, γιατί από την ψήφιση του Κλεισθένη και μετά είναι υποχρεωτική η ξεχωριστή συλλογή του οργανικού. Η πλήρης διαλογή στην πηγή και η εκτροπή οργανικών και τροφίμων είναι ο άμεσος στόχος, όπως και η προώθηση έξι σύγχρονων μονάδων ανάκτησης υλικών, ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην Αττική, με μείωση του κόστους μεταφοράς και διάθεσης και φυσικά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και τριών μονάδων βιοαποβλήτων. Η όποια συζήτηση για τη χωροθέτηση χωματερών ή ακόμα και ΧΥΤΑ είναι άσκοπη, διότι δεν προβλέπεται από κανένα σχεδιασμό και δεν εντάσσεται στη στρατηγική μας. Μιλάμε πλέον για ΧΥΤΥ μικρού ποσοστού υπολειμμάτων, 10%, απολύτως σταθεροποιημένων και αδρανών, και αφού ανακτηθούν όλα τα αξιοποιήσιμα υλικά στις σύγχρονες μονάδες», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα