Αποθεώνει τον αειφόρο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού η Κομισιόν

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Τον «δρόμο» προς την βιώσιμη και αειφόρο αγροτική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον δείχνει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, τον οποίο πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τοποθέτησε μεταξύ των έξι καλύτερων ανάλογων επιχειρήσεων στην ΕΕ, που προωθούν την σύγχρονη γεωργία.

Η μεγάλη αυτή διάκριση για τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έρχεται μετά από ένα μπαράζ επενδύσεων για τον συνεταιρισμό, ο οποίος από το 2010-2017 υλοποίησε επενδυτικές παρεμβάσεις της τάξης των 6 εκατ. ευρώ και φέτος από τις εγκαταστάσεις του θα φύγουν συνολικά πάνω από 14.000

τόνοι προιόντων.

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1917 αποτελείται από 400 μέλη, που παράγουν κυρίως ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και σε μικρότερες ποσότητες ακτινίδια, δαμάσκηνα, αχλαδόμηλα Νάσι, κυδώνια, βερίκοκα και κεράσια.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με παραγωγούς και από άλλες περιοχές, όπως από τον Τύρναβο (αχλάδια), από τη Σκάλα Λακωνίας (υπερπρώιμα ροδάκινα), από την Καστοριά (μήλα) και από την Λαμία (κεράσια, υπερπρώιμα ροδάκινα, δαμάσκηνα και ακτινίδια).

Ο συνεταιρισμός με σύγχρονες και πιστοποιημένες μεθόδους σε όλη την αλυσίδα της καλλιέργειας, συγκομιδής και συσκευασίας, παράγει ροδάκινα και νεκταρίνια με την διεθνή ονομασία Velvita.

Είναι πιστοποιημένος κατά ISO, HACCP, GLOBALGAP και εφαρμόζει από το 2002 το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατά AGRO.

Η απόδοση ταυτότητας (το αυτοκόλλητο σήμα Velvita) στο προϊόν του δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να ξεχωρίζει τα ροδάκινα του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού από άλλα ροδάκινα, τα οποία δεν έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά και λειτουργεί ως μέσο ιχνηλασιμότητας.

Η αναγνωρισιμότητα και η υψηλή ποιότητα των προϊόντων του συνεταιρισμού του δίνει τη δυνατότητα να συνάπτει και μακροχρόνιες συνεργασίες με διεθνείς αλυσίδες σούπερ-μάρκετ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού έχει αναπτύξει συνεργασία με την Lidl, η οποία προμηθεύεται από αυτόν τα τελευταία 4 χρόνια ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλαδόμηλα Nashi.

Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και πλέον ο συνεταιρισμός είναι στρατηγικός εμπορικός συνεργάτης της Lidl.

Μέσω της συνεργασίας, διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τρίκιλες συσκευασίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια και ενδεικτικά πέρσι προμήθευσε τα Lidl με πάνω από 1.100 τόνους προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα