Αποδεκατίζονται τα πλατάνια σε Καλαμά και Αχέροντα λόγω μεταχρωματικού έλκους (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Οι παραποτάμιες περιοχές του Καλαμά και του Αχέροντα παραμορφώθηκαν: αλλοιώθηκαν τα πλατανοδάση και η φυσική ομορφιά χάνεται, στα δύο αυτά παρόχθια οικοσυστήματα. Η κατάσταση είναι διαρκώς επιδεινούμενη καθώς το µεταχρωµατικό έλκος του πλατάνου έχει πάρει διαστάσεις επιδηµίας, νεκρώνοντας χιλιάδες δέντρα σε δύο περιοχές της Θεσπρωτίας που έχουν σημαντικό τουριστικό ενδιαφέρον.

Το παθογόνο αυτό (επιστημονική ονομασία: Ceratocystis fimbriata f.sp. platani.) αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας

και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Στη χώρα μας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2003 και προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Ο μύκητας παρουσιάστηκε στον Καλαμά και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον Αχέροντα. Στα πληγωμένα πλατάνια καταφέρνει να διεισδύσει ευκολότερα ο μύκητας και έτσι ξεραίνει τον πλάτανο. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στον Καλαμά και σε μικρότερη έκταση στον Αχέροντα.

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν το πρόβλημα οι φορείς, οι επαγγελματίες, οι κάτοικοι των δύο περιοχών και ο Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - ΑχέρονταΚέρκυρα.

«Δυστυχώς πάνω στις πηγές του Αχέροντα αντικρίζουμε δεκάδες νεκρά πλατάνια», λέει στη Greenagenda.gr επαγγελματίας της περιοχής που δραστηριοποιείται στον εναλλακτικό τουρισμό.

«Είμαστε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για τη σύνταξη μελέτης που θα αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος τους», τονίζει στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Από την πλευρά της, η δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας, Αλεξάνδρα Ράπτη, σημείωσε ότι έχει αφαιρεθεί και απομακρυνθεί ένας σημαντικός αριθμός δένδρων. «Ο Φορέας Διαχείρισης δεν είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια υπηρεσία, ωστόσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προβαίνει διαρκώς σε ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και διάδοσης του μύκητα που νεκρώνει τα πλατάνια», είπε.

Επισήμανε, δε, ότι είναι σημαντική η πρόληψή του, καθώς η ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα όταν πάρει μεγάλες διαστάσεις. «Χρειάστηκε να δημιουργηθούν ζώνες προστασίας για να μην επεκταθεί περισσότερο η ασθένεια. Για την περαιτέρω συμβολή του Φορέα Διαχείρισης στην προσπάθεια της εξάλειψης και του περιορισμού της διάδοσης του μύκητα Ceratocystis platani, έχει συμπεριλάβει "Μελέτη για μέτρα αντιμετώπισης του μύκητα των πλατάνων", στο τεχνικό δελτίο που υπέβαλλε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020"», ανέφερε η κα. Ράπτη.

Η μόνιμη παρακολούθηση της εξάπλωσης της ασθένειας με ακριβή καταμέτρηση των μολυσμένων πλατάνων, καθώς και η αντικατάστασή τους, είναι η άμεση προτεραιότητα και για αυτό, προτάθηκε η πραγματοποίηση μιας σειράς συναντήσεων στο πλαίσιο του «Προγράμματος των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στον Αχέροντα», μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, των δήμων Σουλίου και Πάργας καθώς και του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά & Κέρκυρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα