Απαγορεύει το πλαστικό έως το 2019 η Δομινίκα

Το νησιωτικό κράτος της Δομινίκας (Ντομίνικα) ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει εντελώς τα κοινά πλαστικά έως το 2019. Το αυστηρό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει την εξάλειψη των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης όπως καλαμάκια, πιάτα, και μαχαιροπίρουνα, καθώς και είδη φελιζόλ όπως κύπελλα και δοχεία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε λιγότερο από πέντε μήνες.

«Η Δομινίκα υπερηφανεύεται ότι είναι το "νησί της Φύσης" και πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε να αντικατοπτρίζουμε αυτή την ονομασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκερίτ στη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Το

ζήτημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων επηρεάζει αυτή την αντίληψη και συνεχίζουμε να το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Ο Σκερίτ ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε πιο επιτυχημένα μέτρα βιωσιμότητας, και στο μέλλον θα δημιουργήσει το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα είναι πραγματικά ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή.

Αυτή η δέσμευση συμπληρώνει τον στόχο της χώρας να προστατευθεί καλύτερα από τις φυσικές καταστροφές.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στο νησί, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον συχνότερα και πιο έντονα, προκαλούμενα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι πραγματικές, ορατές, καταστροφικές και αμείλικτες», δήλωσε ο Σκερίτ. «Πρέπει να χτίσουμε πάλι την κοινωνία και την οικονομία μας, καθώς και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, ώστε να επιτύχουμε μια νέα, πιο ανθεκτική Δομινίκα», πρόσθεσε.

Η Δομινίκα ακολουθεί τα βήματα χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, οι οποίες κατάφεραν μία σημαντική μείωση της πλαστικής ρύπανσης αφότου έλαβαν μέτρα ενάντια στις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα