Plogging: Ο πιο «πράσινος» τρόπος για να κάνεις τζόκινγκ (φωτο)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Γνωρίζετε τι είναι το plogging;

Το plogging είναι ο συνδυασμός του τζόκινγκ είτε στην φύση, είτε σε αστικό περιβάλλον, ενώ την ίδια στιγμή ο αθλούμενος κατά τη διάρκεια της διαδρομής του συλλέγει και σκουπίδια που συναντά καθώς τρέχει.

Η λέξη «plogging» είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από τις λέξεις «plocka upp» (που σημαίνει μαζεύω από κάτω στα Σουηδικά) και «jogging». Τρέχεις και όπου συναντάς σκουπίδι, σκύβεις και μαζεύεις...

Η νέα

αυτή τάση γεννήθηκε στην Σουηδία το 2016 και πλέον εξαπλώνεται σταδιακά σε όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας τον αθλητισμό (κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο) και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η συλλογή των σκουπιδιών, που απαιτεί επιπλέον κινήσεις και φυσική καταπόνηση από τον αθλούμενο, εμπλουτίζει και με άλλες ασκήσεις το τζόκινγκ, μετατρέποντας το σε μία πιο σύνθετη και δύσκολη δραστηριότητα.

Αυτός που κάνει plogging συνήθως φορά και γάντια για να συλλέγει τα σκουπίδια, τα οποία μπορεί να απορρίπτει είτε σε κάδους κατά μήκος του δρομολογίου του, είτε σε σακούλες σκουπιδιών, τις οποίες έχει αφήσει στο τέλος της διαδρομής του, είτε ακόμη και σε σακούλες που μπορεί να κρατά.

Το plogging ευαισθητοποιεί τους ανθρώπους που γυμνάζονται και αθλούνται για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινούνται.

Ιδιαίτερα στις ημέρες μας που το δρομικό κίνημα αναπτύσσεται στην Ελλάδα και μαραθώνιοι ή ημιμαραθώνιοι διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας, το plogging μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος και γρήγορα να «ανθίσει».

Μία από τις πρώτες δράσεις plogging στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στις όχθες του ποταμού Πηνειού στην Λάρισα.

Με πρωτοβουλία της γαλακτοβιομηχανίας «Όλυμπος» καθαρίστηκαν συγκεκριμένα σημεία της πόλης σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων.

Η δράση έλαβε χώρα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα.

Μισθωμένο συνεργείο της εταιρείας, υπό την καθοδήγηση του Δήμου, πραγματοποίησε περισυλλογή πάσης φύσεων απορριμμάτων παραπλεύρως του περιφερειακού δρόμου της πόλης.

Επιπλέον, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, αλλά και βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι της πόλης, υλοποίησαν τον καθαρισμό των δύο όχθεων του Πηνειού κάνοντας plogging. Η παρόχθια απόσταση που καλύφθηκε με plogging ήταν συνολικά 8 χλμ.

Φωτογραφίες: larisamarathon.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα