AFRIMED και ENSAMBLE: Δύο έργα που δίνουν ιδέες για τον πυλώνα γαλάζιας ανάπτυξης της EUSAIR

Το έργο ENSAMBLE (Ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας μέσω συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων) προωθεί τη δημιουργία ενός ευρέως και συνεκτικού δικτύου μεταξύ των τοπικών αλιευτικών κοινοτήτων, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Τυνησία, με σκοπό την επέκταση των αλιευτικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Η δημιουργία μιας τοπικής στρατηγικής για την αειφόρο ανάπτυξη αποτελεί μια απαιτητική

διαδικασία, ειδικά όταν εμπλέκονται αρκετοί φορείς. Παρ' όλα αυτά, με την υποστήριξη του ENSAMBLE, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), οι αλιευτικές κοινότητες στην Τυνησία (Ελ Χαουαρία και Ταμπάρκα), την Ιταλία (Τοσκάνη) και τη Γαλλία (Κορσική), ανακαλύπτουν έναν τρόπο συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών με σκοπό τη διεύρυνση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας.

Το ENSAMBLE εφαρμόζει μια προσέγγιση για την τοπική ανάπτυξη που διαμορφώνεται υπό την ηγεσία της κοινότητας και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για την ανάπτυξη των τοπικών αλιευτικών κοινωνιών.

Βασικός στόχος του έργου είναι η αναπαραγωγή καλών πρακτικών και η διαμόρφωση μίας στρατηγικής για την τοπική ανάπτυξη που να περιλαμβάνει:

Προώθηση του βιώσιμου οικοτουρισμού με επίκεντρο την ανάδειξη της εδαφικής κληρονομιάς και παράδοσης των παράκτιων πόλεων και χωριών,Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ξηράς και θάλασσας,Αύξηση του ενδιαφέροντος των τουριστών γύρω από τις αλιευτικές δραστηριότητες καιΔημιουργία μίας δομημένης πρότασης για κοινό νομικό πλαίσιο και στις τρεις χώρες.

Επιπλέον, το έργο ENSAMBLE συνεργάζεται με συναφή δίκτυα (FARNET Network) και λαμβάνει γνώση από άλλες σχετικές πρωτοβουλίες στη Δυτική Μεσόγειο (DEVLOK Project). Καθώς το ENSAMBLE συνεχίζεται, αυξάνονται σταδιακά οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές δεξιότητες των μεσογειακών αλιευτικών φορέων, αναπτύσσονται νέες εργασιακές ευκαιρίες και προωθείται η συμμετοχή των γυναικών και των νέων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Περισσότερες πληροφορίες στο Twitter και στο Facebook.

Τα μακροφύκη και η θαλάσσια βλάστηση αποτελούν παράγοντες καίριας σημασίας για την υγεία των παράκτιων οικοσυστημάτων καθώς διατηρούν την παράκτια τροφική αλυσίδα και βιοποικιλότητα.

Το έργο AFRIMED (Αποκατάσταση των μακροφυκών στη Μεσόγειο Θάλασσα), που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), χαρτογραφεί την ιστορική και υφιστάμενη παρουσία του μακροφύκους Cystoseira με σκοπό την αποκατάσταση των πληγέντων υποθαλάσσιων δασών και τη συμβολή στην προώθηση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Δεδομένου πως οι ανθρώπινες τεχνολογίες έχουν εντείνει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου απώλεια φυκών, το AFRIMED στοχεύει στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοτόπων κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών.

Συνοπτικά, το AFRIMED:

Εντοπίζει και χαρτογραφεί την παρουσία του μακροφύκους Cystoseira με σκοπό την αναγνώριση υποβαθμισμένων λιβαδιών της μεσογείου, που χρήζουν αποκατάστασηςΚαλλιεργεί νέους βλαστούς, μέσω της συλλογής γόνιμων φύλλων μακροφύκους CystoseiraΜεταμοσχεύει αυτά τα φύλλα σε τεχνητά ή φυσικά υποστρώματαΕμπλουτίζει τα υποστρώματα φυσικών θαλάσσιων βιοτόπων με νέους βλαστούς με σκοπό την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ή εξαφανισμένων πληθυσμώνΑναδεικνύει τα οφέλη της λήψης επανορθωτικών δράσεων σε συνεργασία με τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείςΒελτιώνει την διακυβέρνηση των ωκεανών μέσω της ανάπτυξης ενός κοινού πρωτοκόλλου μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών, το AFRIMED προσφέρει μια ασύγκριτη ευκαιρία επιστημονικής έρευνας και συνεργασίας για την αποκατάσταση των πληθυσμών της Cystoseira στις ακτές της Μεσογείου και την προστασία και ενίσχυση των θαλάσσιων περιοχών, που δεν υπάγονται σε κάποιο καθεστώς προστασίας. Επιπλέον, βάσει συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικούς αλιείς της Τυνησίας, επιβεβαιώθηκε η σημασία του AFRIMED στον περιορισμό της υποβάθμιση της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα