Σύγκριση ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πώς τοποθετούνται οι δυο χώρες σε περίπτωση θερμής αντιπαράθεσης; 05/07/2021 Νικόλαος Παούνης και Δημήτριος Τσαϊλάς Περίληψη:

Την τελευταία τριετία, αρκετά συχνά στην δημόσια σφαίρα, τίθενται ερωτήματα για τον αν Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν προς το απευκταίο, και αν τούτο προκύψει ποια θα είναι η κατάληξη. Θα μπορούσε η Ελλάδα να εξέλθει νικηφόρα από μια πολεμική περιπέτεια;

Μέσω της παρούσας ανάλυσης, επιχειρείται να καταγραφεί το επιχειρησιακό πλεονέκτημα έκαστης πλευράς. Σε κάθε περίπτωση η ανάλυση δεν δίνει υπεραπλουστευμένες απαντήσεις, άλλωστε ο πόλεμος θεωρείται το πιο σύνθετο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο.

Συχνά κρατάμε στο μυαλό μας στυλιζαρισμένες αφηγήσεις του παρελθόντος που πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Ζητήστε από έναν αναλυτή να περιγράψει την ιστορία της εμπλοκής της Ελλάδας στον κόσμο μετά το 1821, και θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να προσφέρει μια ασαφή, διχασμένη ιστορία. Υπήρχε ο απελευθερωτικός αγώνας και η εποχή μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Ο απελευθερωτικός αγώνας πιθανότατα θα αναγνωριζόταν ως μια αδιάλειπτη γεωπολιτική και ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ του ανταγωνισμού ισχύος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την παρακμάζουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα