Η πρώτη «ιστορική» Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Γερμανίας

Πώς βλέπει το Βερολίνο τον εαυτό του στον 21ο αιώνα και τι σημαίνει αυτό για τον κόσμο και την Ελλάδα 18/06/2023 Γεώργιος Κουκάκης Περίληψη:

Στις 14 Ιουνίου 2023 η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας δημοσίευσε την «πρώτη στην ιστορία» Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, το κατεξοχήν έγγραφο στρατηγικού χαρακτήρα κάθε κράτους σύμφωνα το

οποίο επηρεάζει άμεσα την χάραξη αλλά και άσκηση τόσο της εξωτερικής (κυρίως) όσο και της εσωτερικής (δευτερευόντως) πολιτικής του. Σε αυτήν περιγράφεται το περιβάλλον ασφάλειας (απειλές και κίνδυνοι), προσδιορίζονται οι αρχές που διέπουν το σύστημα διακυβέρνησης του κράτους, καθορίζονται τα εθνικά συμφέροντα που πρέπει να προασπιστούν και αναλύονται οι τεθέντες επιδιωκόμενοι εθνικοί στόχοι.

Η διαδικασία εκπόνησης της εξεταζόμενης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (Εικόνα 2) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ξεκίνησε από το Υπουργείο Εξωτερικών στις 18 Μαρτίου 2022 [2] και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Ιουνίου 2023 [3]. Το έγγραφο ξεκινά με τον πρόλογο του Γερμανού Καγκελάριου Olaf Scholz (Εικόνα 1), στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η παροχή ασφάλειας στους πολίτες είναι η πιο σημαντική δουλειά για κάθε κράτος, οποιασδήποτε κοινωνίας. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία, σταθερότητα, ευημερία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, Γερμανίας,stratigiki ethnikis asfaleias, germanias