Βλ. Σιώμος: Σκοπός της Πολιτικής Προστασίας να αναδείξει τη συμβολή των εθελοντών σε κρίσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας (1/3) ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλ. Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«“Η Πολιτική Άμυνα και η διαχείριση εκτοπισμένων πληθυσμών έναντι καταστροφών και κρίσεων – Ο ρόλος των εθελοντών και ο αγώνας κατά της πανδημίας”. Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της

οποίας είναι να αναδείξει την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών σε κρίσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπου πληθυσμοί αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τις εστίες τους. Ένα μήνυμα που παράλληλα υπογραμμίζει ότι απειλές για την ανθρωπότητα δεν αποτελούν μόνο οι φυσικές καταστροφές, αλλά και πρωτοφανείς καταστάσεις όπως η πανδημία που συνεχίζει να πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) θέλοντας να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι: “οποιαδήποτε ημέρα μπορεί να συμβεί μια φυσική καταστροφή”. Στην Ελλάδα το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Το Σεπτέμβριο του 2021 δημιουργήθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή της Πολιτικής Προστασίας και με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα για τη διαχείριση συνακόλουθων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, έχει θεσπίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για επεμβάσεις παροχής βοηθείας καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας».

The post Βλ. Σιώμος: Σκοπός της Πολιτικής Προστασίας να αναδείξει τη συμβολή των εθελοντών σε κρίσεις appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα