Βλ. Σιώμος: Απαιτείται επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Πολιτείας και Δήμων

Στην εκδήλωση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τις Φυσικές Καταστροφές – Η συμβολή και οι ευθύνες της Αυτοδιοίκησης», που διοργάνωσε η γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, με εισηγήσεις τους, ο τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και Εσωτερικών, βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής

τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος και ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.

Επίσης, στην εκδήλωση – συζήτηση, την οποία συντόνισε ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης, παραβρέθηκαν δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, Φυλής, Γιώργος Παππούς, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης, Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς και μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΠ Δημήτρης Λιανός.

Μετά τις εισηγήσεις, ακολούθησαν τοποθετήσεις των παρισταμένων.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή του, τόνισε:

«Μια απλή ματιά από την οπτική γωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της δράσης των Συνδέσμων Δήμων, στις καταστροφές που αντιμετωπίσαμε τον χρόνο που πέρασε (πυρκαγιές σε Σαρωνίδα και Κάλαμο, πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και πλημμύρες στη Μάνδρα) καταδεικνύουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μικρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Έλλειψη συντονισμού, καθυστερήσεις, έλλειψη μέσων και εξοπλισμού και εκπαίδευσης, έφεραν τα δυσμενή αποτελέσματα των οποίων γίναμε όλοι μάρτυρες την περασμένη χρονιά. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε τέσσερις τομείς, με την ενεργότερη συμμετοχή των ΟΤΑ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές και άλλες προηγμένες χώρες.

»Ειδικότερα απαιτείται επανασχεδιασμός, πιο εντατική και πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση. Απαιτείται επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Πολιτείας και ΔήμωνΠολιτείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην εκπαίδευση των εθελοντών, ειδικότερα σε κατηγορίες Πολιτικής Προστασίας που μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί επαρκείς εκπαιδεύσεις (σεισμοί, πλημμύρες, ρυπάνσεις κ.λπ.).

»Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μόνιμο Κέντρο Εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας για εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση αιρετών και εθελοντών (όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο). Πρέπει να καθορισθούν σαφώς οι αρμοδιότητες σε Περιφέρειες, Δήμους, Συνδέσμους Δήμων, έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες και κακός συντονισμός μεταξύ των βαθμών Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση της διαδημοτικής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου των Συνδέσμων Δήμων.

»Όσον αφορά στη χρηματοδότηση είναι απαραίτητη η διασφάλιση της έγκαιρης εκταμίευσης των πόρων Πολιτικής Προστασίας προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους Δήμων, για να πραγματοποιούνται έγκαιρα οι δράσεις πρόληψης, καθώς και να υλοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης για τη μετατροπή των ΚΑΠ Πυροπροστασίας σε ΚΑΠ Πολιτικής Προστασίας, ώστε να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να διαθέτουν χρήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας. Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλισθούν περισσότεροι πόροι για την Πολιτική Προστασία και από άλλες πηγές, πέραν των ΚΑΠ Πυροπροστασίας (π.χ. Πράσινο Ταμείο αλλά και το ΕΣΠΑ), ενώ θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των Συνδέσμων Δήμων στο Πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ”.

»Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα θα ήθελα να αναφερθώ στην ανάγκη για δημιουργία ειδικού ξεχωριστού Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την Πολιτική Προστασία, αποτελούμενο από οκτάμηνες ή πεντάμηνες συμβάσεις, να υπενθυμίσω το πάγιο αίτημα των ΟΤΑ για παράταση των τρίμηνων συμβάσεων Πυροπροστασίας σε πεντάμηνες, ώστε να συμπίπτουν με τη χρονική διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και να επισημάνω την ανάγκη για εξαίρεση των εργαζομένων στην Πολιτική Προστασία από τον χρονικό περιορισμό παρέλευσης ενός έτους από τη λήξη της προηγούμενης συμβάσεώς τους, που ισχύει για την επαναπρόσληψη στο Δημόσιο.

»Τέλος, όσον αφορά στον εθελοντισμό θα ήθελα άλλη μια φορά να πω ότι είναι απόλυτα αναγκαία η περαιτέρω αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος, η θέσπιση κινήτρων για ένταξη πολιτών σε Εθελοντικές Ομάδες, καθώς και η ολοκλήρωση και επέκταση της πλήρους ασφάλισης όλων των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας».

The post Βλ. Σιώμος: Απαιτείται επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο Πολιτείας και Δήμων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα