Το Ψυχικό γιόρτασε τα 100 χρόνια του

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ψυχικού εορτάστηκαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, στον χώρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση για τη σημαντική αυτή επέτειο του Δήμου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για το ιστορικό προάστιο μίλησε ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης ο οποίος τόνισε πως «…είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί αφήνω την κηπούπολη του Ψυχικού προστατευμένη και ομορφότερη. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου απέναντι στους δημότες του Ψυχικού και στις μελλοντικές γενιές

που θα κατοικήσουν εδώ…», καθώς και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλση Δημουλά.

Επιπλέον, βραβεύθηκαν οι εξής τρεις σημαίνουσες προσωπικότητες, που το έργο τους έχει επηρεάσει τη νεότερη ιστορία του Ψυχικού:

Αλέξανδρος Κρητικός, Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής (1998-2000), αρχιτέκτων, διπλωματούχος Ε.Μ.Π. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Χωροταξίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, που κατά την διάρκεια της θητείας του στην Περιφέρεια, υπέγραψε το 1998 την απόφαση κήρυξης των Τουρκοβουνίων σε αναδασωτέα περιοχή, η σημασία της οποίας είναι υπερτοπική και έδωσε «ανάσα» σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.Δημήτρης Μαναός, Δήμαρχος Ψυχικού (1986-1994), που παρέλαβε το Ψυχικό ως Κοινότητα και το μετέτρεψε σε έναν από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας. Επί των ημερών του οραματιστή Δημήτρη Μαναού, θεμελιώθηκαν και ολοκληρώθηκαν έργα που εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε και σήμερα, 30 χρόνια μετά την λήξη της θητείας του, στα οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η ανάπλαση της περιοχής της Νέας Αγοράς, η επιτυχημένη δικαστική διεκδίκηση της Παλαιάς Αγοράς, που σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του τόπου, η εφαρμογή της πρώτης κυκλοφοριακής μελέτης που ανακούφισε το προάστιο από την διαμπερή κυκλοφορία, η δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας, η δεντροφύτευση δεκάδων στρεμμάτων και ο φωτισμός των Αλσών, η εδραίωση της Ανακύκλωσης, η κατασκευή χώρων άθλησης, αλλά και κτηριακών εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.Ελένη Ράπτη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, που ασχολήθηκε από το 1986 ως ιδιώτης και από το 1990 ως Δημοτική Σύμβουλος του Δημητρίου Μαναού με την διάσωση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Ψυχικού καθώς επίσης και των διατηρητέων κτηρίων του, με έμφαση στα δημόσια κτήρια, όπως η Παλιά Αγορά, ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και 75 ακόμα κτήρια, ενώ ανεκτίμητη είναι και η αξία της προσφοράς της στο ζήτημα των Τουρκοβουνίων, που βάσει των στοιχείων που η ίδια συνέλεξε και επεξεργάστηκε, κατοχυρώθηκαν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Επίσης, τιμήθηκε η μνήμη του Λουδοβίκου Γερομήτσου, Κοινοτάρχη Ψυχικού από το 1970 μέχρι το 1973, καθώς επί των ημερών του διαφυλάχθηκε η φυσιογνωμία της κηπούπολης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που παρουσίασε την ιστορία του Ψυχικού.

Στο μουσικό μέρος του προγράμματος, που επιμελήθηκε ο Νέστορας Ταίηλορ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης – Ψυχικού, το κοινό απόλαυσε μία λυρική δημιουργία του- βασισμένη στην ποίηση της Κικής Δημουλά, καθώς και άριες από γνωστές όπερες των Verdi, Puccini, Bellini, Bizet, Offenbach, Saint-Saens και Massenet. Συμμετείχαν η υψίφωνος Μαίρη Γουγούση, η μεσόφωνος Μάιρα Γεωργάρου, ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης και ο πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος

Στην παρουσίαση, αφήγηση και απαγγελία της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Κατερίνα Αποστόλου – Ποντίκα.

Στην τιμητική αυτή βραδιά παρευρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η περιφερειάρχης Β. Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη και η τ. υπουργός και βουλευτής Ζωή Ράπτη μαζί με πλήθος δημοτών αλλά και δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

The post Το Ψυχικό γιόρτασε τα 100 χρόνια του appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα