Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τρίτη φετινή… επίσκεψή μας στην κάλπη

Τρίτη εκλογική Κυριακή η 7η Ιουλίου για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αυτή τη φορά καλούνται στις κάλπες για την εκλογή νέας κυβέρνησης και βουλευτών. Η σημαντικότερη διαφορά από τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προηγήθηκαν, είναι ότι υπάρχουν αλλαγές στα εκλογικά τμήματα, οπότε πρέπει να επιβεβαιώσουμε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουμε στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών

«Μάθε πού ψηφίζεις» (www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/), αναγράφοντας στα σχετικά πεδία το ονοματεπώνυμο, τα ονόματα πατρός ή και μητρός ή και το ΑΦΜ.

Επίσης, μπορούμε να καλούμε στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 1361500, από 09:00 έως 17:00. Προσοχή: προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε πού ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουμε δυσκολία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούμε για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

Τα άλλα βασικά σημεία πουπρέπει να γνωρίζουμε:

Ποιοι δικαιούνται να ψηφίσουν; Δικαίωμα (και υποχρέωση) ψήφου έχουν όσοι Έλληνες έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα, στις εκλογές του 2019 μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31/12/2002.

Τι ώρα μπορώ να ψηφίσω; Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική; Ναι, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται όσοι την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Τι κάνουμε αν δεν βρούμε το όνομά μας στους εκλογικούςκαταλόγους; Όποιος δεν βρει τοόνομά του στους εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να απευθυνθεί στον Δήμο, σταδημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το τέλος της ψηφοφορίας.Να σημειωθεί ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονταιαλλαγές.

Τι πρέπει να κάνουν οι διπλοεγγεγραμμένοι; Όποιος βρίσκεται εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων, οφείλει να ψηφίσει στον Δήμο της νόμιμης εγγραφής του, ο οποίος εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τον Δήμο. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα τον καλέσει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζει πως είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε ούτε και θα ψηφίσει αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εσωτερικών και θα διασταυρωθούν. Σημείωση: η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Ποια έγγραφα πρέπει να έχουμε για να ψηφίσουμε; Την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουμε αλλάξει προσωπικά στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομιστούν τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι στρατιωτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Πόσους σταυρούς βάζουμε; Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής μας περιφέρειας:

Στις εκλογικές περιφέρειεςόπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, 1 σταυρό.Στις εκλογικέςπεριφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι 2σταυρούς.Στις εκλογικέςπεριφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς,καιστις εκλογικέςπεριφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι 4σταυρούς.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά μεσταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό καιαριστερά και δεξιά ή αν σημειώσουμε οποιοδήποτε άλλο σύμβολο, το ψηφοδέλτιοθεωρείται άκυρο. Το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρούς ή με λιγότερους από τον μέγιστοαριθμό, θεωρείται έγκυρο.

The post Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τρίτη φετινή… επίσκεψή μας στην κάλπη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα