Τα αιτήματα του Δήμου Μεταμόρφωσης προς πάσα κατεύθυνση μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης κάνει έναν πρώτο απολογισμό των δράσεών του, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο πλαστικών την 15η Αυγούστου, στην περιοχή.

Ειδικότερα, οι δράσεις που έλαβαν χώρα στον Δήμο Μεταμόρφωσης κατά τις κρίσιμες ώρες, όταν άναψε η φωτιά:

Το προσωπικό του Δήμου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και όλο το 24ωρο στον χώρο της πυρκαγιάς και συνέβαλλε/συμβάλλει με κάθε μέσο (υδροφόρες, προσωπικό, μηχανήματα) στην κατάσβεσή της. Παράλληλα παρέχονται σε όλους τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση νερό, χυμοί, φαγητό και γάλα.Υπήρξε άμεση κινητοποίηση
με την συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και υδροφόρων Δήμων από όλη την Αττική. Ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει σταθερή και καθημερινή προφορική και έγγραφη επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., ΥΠ.ΕΝ., Πολιτική Προστασία, Περιφέρεια Αττικής, Αστεροσκοπείο, «Δημόκριτο» κ.ά.).Το Πυροσβεστικό Σώμα έστειλε μεγάλη δύναμη και χρησιμοποίησε δύο εναέρια μέσα, ενώ καθοριστική ήταν και η παρουσία της ηγεσίας του. Το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία. Η προσπάθεια μη εξάπλωσης της φωτιάς ήταν τιτάνια, λόγω του υλικού που υπήρχε στις αποθήκες της επιχείρησης. Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι δεν θα ήταν εύκολη η κατάσβεση. Τώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και είναι σε επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Δήμος Μεταμόρφωσης και η Περιφέρεια Αττικής.Ο Δήμος ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠ.ΕΝ.), την Περιφέρεια Αττικής, το Πυροσβεστικό Σώμα και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών:                                                   Να δοθούν προληπτικές οδηγίες προς τους πολίτες για την προστασία τους από τις εκπομπές, όπως και έγινε, από την Περιφέρεια και την Πολιτική Προστασία.Να υπάρχουν τακτικές μετρήσεις της ατμόσφαιρας αλλά και χημικές αναλύσεις των εκπομπών και των μικροσωματιδίων. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ενημέρωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, ενώ από τις 20/8 ξεκίνησαν και δειγματοληψίες του Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» με πρωτοβουλία του Δήμου, μετά από παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής.Να επισκεφθούν τον χώρο της πυρκαγιάς άμεσα Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από το αρμόδιο υπουργείο.Να διατεθούν από την Περιφέρεια Αττικής υδροφόρες, ώστε να πλυθεί η Μεταμόρφωση (δρόμοι, πλατείες κ.λπ.), όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό και ξεκινούν άμεσα οι καθαρισμοί.Να υπάρξει ενημέρωση για την ιδιοκτησία και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας (και πυροπροστασία) της συγκεκριμένης επιχείρησης.Να υπάρξει ενημέρωση για το σύνολο των ομοειδών επιχειρήσεων οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.Να υπάρξει ενημέρωση το συντομότερο δυνατό για τα αίτια της πυρκαγιάς.Να εξασφαλιστεί η ασφαλής απομάκρυνση των υπολειμμάτων της πυρκαγιάς.Να εξετασθεί (ήδη δρομολογείται) η τοποθέτηση σταθμού μετεωρολογικού και μέτρησης ρύπων στην Μεταμόρφωση, που θα ενταχθεί στο ευρύτερο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το οποίο θα υπάρξει σχετική συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.Διεκδίκηση της εξέτασης του νομικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας αντιστοίχων επιχειρήσεων και συνακόλουθα την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.Ο Δήμος, ως παθών από τη φωτιά της 15ης Αυγούστου, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του, να συμμετέχει  στις νόμιμες διαδικασίες  με τον προσήκοντα τρόπο.  

The post Τα αιτήματα του Δήμου Μεταμόρφωσης προς πάσα κατεύθυνση μετά την πυρκαγιά στο εργοστάσιο appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα