«Συνεχείς και σοβαρές καθυστερήσεις στο θέμα της προστασίας της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου»

«Συνεχείς και σοβαρές καθυστερήσεις», σε ό,τι αφορά στην προστασία της ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, «συνεχίζοντας τις επί σειρά ετών προσπάθειές του για την προστασία της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, τη διατήρηση της λειτουργικότητάς της ως κύριου μέσου αντιπλημμυρικής προστασίας και πολύτιμου συστατικού του περιβάλλοντός μας, απέστειλε επιστολές στους παραρεμάτιους Δήμους, με κοινοποίηση στις εποπτεύουσες διοικητικές Αρχές (αρ. πρωτ. 4/19.4.2018),

επισημαίνοντας τις συνεχείς και σοβαρές καθυστερήσεις: α) στη μη εφαρμογή των προβλεπομένων του Π.Δ. “Χαρακτηρισμός του χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης -Χαλανδρίου ως προστατευόμενου τοπίου, καθορισμός των ορίων και ζωνών προστασίας αυτού, επιβολή όρων, απαγορεύσεων και περιορισμένων εντός αυτών” (ΦΕΚ 659Δ/6.9.1995) ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις ζώνες Α & Β, β) στις υποχρεώσεις διαμόρφωσης των παραρεμάτιων περιοχών και γ) στη μη εφαρμογή της κείμενης πολεοδομικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των ΓΠΣ, που τείνουν να πάρουν τη μορφή μονιμότητας».

Και ο Σύλλογος συνεχίζει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι:

Υπάρχουν ακόμη και σήμερα μη επιτρεπόμενες χρήσεις στη ζώνη Β (πολυκαταστήματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χώροι στάθμευσης κ.λπ.).Υπάρχουν ακόμη καταπατήσεις και κατασκευές (κοτέτσια, αποθήκες, χώροι στάθμευσης, χώροι ιδιωτικής χρήσης, εν γένει) εντός της ζώνης Α, απολύτου προστασίας.Υπάρχουν ανεξέλεγκτες ρίψεις μπάζων, σκουπιδιών κ.λπ. και εν γένει ο καθαρισμός της ρεματιάς παραμένει περιστασιακός και ελλιπής.Υπάρχουν περιοχές όπου τα πρανή παρουσιάζουν φαινόμενα διαβρώσεων και υποσκαφών ή υφιστάμενα τεχνικά, τα οποία παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές.Δεν έχουν μονοδρομηθεί ή πεζοδρομηθεί παραρεμάτιες υφιστάμενες οδοί (σε μερικές δεν υπάρχουν ούτε πεζοδρόμια), ενώ αλλού δεν έχουν καν διανοιχτεί, γιατί δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τα ΓΠΣ των Δήμων.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου ζητεί από τους αρμόδιου φορείς τις άμεσες ενέργειες που έχουν, εκ της θέσης τους, για την πιστή και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή του Π.Δ. και των ΓΠΣ.

The post «Συνεχείς και σοβαρές καθυστερήσεις στο θέμα της προστασίας της ρεματιάς Πεντέλης – Χαλανδρίου» appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα