Σε νέα χέρια οι 5 από τους 8 «βόρειους» Δήμους στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Σε Αγία Παρασκευή, Νέα Ιωνία, Πεντέλη και Φιλοθέη – Ψυχικό οι δημότες ψήφισαν «αλλαγή», σε Λυκόβρυση – Πεύκη έχουν επίσης νέο δήμαρχο (αν και ο νυν δήμαρχος είχε ήδη δηλώσει τη μη κάθοδό του στις εκλογές), ενώ σε Ηράκλειο, Παπάγο – Χολαργό και Χαλάνδρι συνεχίζουν οι νυν διοικήσεις: αυτή είναι η γενική εικόνα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας.

Στα

ειδικότερα χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης:

Αν ήταν δημοτική παράταξη, η… αποχή θα κέρδιζε με χαρακτηριστική άνεση. Από το 52,50% της Κυριακής 8/10, στις επαναληπτικές εκλογές η συμμετοχή υποχώρησε στα επίπεδα του 40%, δείγμα του γενικά μειωμένου ενδιαφέροντος των πολιτών, πολύ περισσότερο που είχε κριθεί η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής, με τα πιο έντονα «κομματικά χαρακτηριστικά.Οι πολλές και έντονες τοπικές ιδιαιτερότητες ανά δήμο, που μπροστά στην κάλπη ξεπερνούν τα κομματικά όρια. Για παράδειγμα, οι επίσημες πολιτικές στηρίξεις δεν ωφέλησαν τον Γρηγόρη Λέοντα στη Λυκόβρυση – Πεύκη, όπως και την Κρίστη Αγαπητού στο Χαλάνδρι.Οι συμμαχίες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων επίσης δεν εγγυώνται το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στην Αγία Παρασκευή ο Γιάννης Μυλωνάκης είχε απέναντί του την «αριθμητική» των συνασπισμένων αντιπάλων του, όμως επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση. Το ίδιο και σε Φιλοθέη – Ψυχικό, όπου το άθροισμα των δυνάμεων Δημήτρη Γαλάνη και Φαίνης Χατζηαθανασιάδου δεν έκλεισε τον δρόμο του Χαράλαμπου Μπονάτσου για τον δημαρχιακό θώκο.Άνετες νίκες, αλλά με τελείως διαφορετική ανάγνωση (σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών) είχαμε στο Ηράκλειο Αττικής για τον Νίκο Μπάμπαλο, στον Παπάγο – Χολαργό για τον Ηλία Αποστολόπουλο και στο Χαλάνδρι για τον Σίμο Ρούσσο.Τέλος, σε έναν Δήμο δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι έχουμε δήμαρχο. Στην Πεντέλη η Νατάσσα Κοσμοπούλου, έχοντας αποχωρήσει από την παράταξη της νυν δημάρχου Δήμητρας Κεχαγιά, τη νίκησε στην επαναληπτική εκλογή, ανατρέποντας διαφορά σχεδόν 9%. Όμως, κατά του συνδυασμού της κ. Κοσμοπούλου εκκρεμεί προσφυγή από τον Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο για 2 ψήφους.

Αναλυτικά, η εικόνα ανά Δήμο, στον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών εκλογών έχει ως εξής:

Αγία Παρασκευή: Ο Γιάννης Μυλωνάκης είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης. Επικράτησε με 59,78% επί του πρώην δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, που πήρε 40,22%.Ηράκλειο Αττικής: Ο Νίκος Μπάμπαλος με 55,01% παραμένει στη θέση του δημάρχου. Ο Γιώργος Παπαδημητρίου περιορίστηκε στο 44,99%.Λυκόβρυση – Πεύκη: Νέος δημοτικός άρχοντας ο Μάριος Ψυχάλης με 54,38%. Ο Γρηγόρης Λέων έμεινε στο 45,62%.Νέα Ιωνία: Ο Παναγιώτης Μανούρης… έμαθε από το πάθημα του 2019 και εκλέγεται δήμαρχος με 63,88%. Η Δέσποινα Θωμαΐδου δεν μπόρεσε να κάνει πάλι την έκπληξη όπως το 2019, πάλι με αντίπαλο τον κ. Μανούρη, και αφήνει τη δημαρχία με 36,12%.Παπάγος – Χολαργός: Ο Ηλίας Αποστολόπουλος συνεχίζει τη θητεία του παίρνοντας 55,68%, ενώ ο Δημήτρης Οικονόμου έμεινε στο 44,32%.Πεντέλη: Η Νατάσσα Κοσμοπούλου είναι η νέα δήμαρχος της πόλης με 53,33%, ενώ η απερχόμενη δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά έλαβε 46,67%.Φιλοθέη – Ψυχικό: Ο Χαράλαμπος Μπονάτσος είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, επικρατώντας στο ντέρμπι με τον απερχόμενο Δημήτρη Γαλάνη, με 53,59% έναντι 46,41%.Χαλάνδρι: Ο Σίμος Ρούσσος συνεχίζει θριαμβευτικά τη θητεία του με 60,77% έναντι του 39,23% που πήρε η Κρίστη Αγαπητού (ενσωμάτωση 99,07%).

The post Σε νέα χέρια οι 5 από τους 8 «βόρειους» Δήμους στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δήμους,dimous