Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι πολίτες αξιολογούν τους Δήμους τους αναδείχθηκαν από την έρευνα αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο του 2025.
«Αποκλειστικός στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσω της άντλησης πολύτιμης πρωτογενούς πληροφορίας, η οποία -εφόσον αξιοποιηθεί υπό το σωστό πρίσμα – μπορεί να οδηγήσει σε οριζόντιες δράσεις αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών» όπως αναφέρεται σχετικώς.
Οι απαντήσειςΗ έρευνα ξεκίνησε στις 6 Μαΐου
Από τους 327 δήμους της χώρας όπου υπήρχε τουλάχιστον μία απάντηση, σε 143 από αυτούς δεν συγκεντρώθηκε ο ελάχιστος αριθμός των 40 απαντήσεων, προκειμένου να σχηματιστεί ικανό δείγμα για εμφάνιση στατιστικών στοιχείων σε επίπεδο δήμου. Σε 54 δήμους απάντησαν μεταξύ 41 και 100 ερωτώμενων, με τα αποτελέσματα σε αυτούς τους δήμους να είναι ενδεικτικά, ενώ στους υπόλοιπους 130 δήμους συγκεντρώθηκαν άνω των 100 απαντήσεων.
Στις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης εντάσσονται 23 υπηρεσίες, εκ των οποίων 2 αφορούν τις περιφέρειες και 21 τους δήμους. Πρόκειται για υπηρεσίες που βρίσκονται στον πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών, 9 εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί από το 90% όσων έχουν απαντήσει, και άλλες 6 έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον από το 60% των ερωτώμενων.
Ο δείκτης αξιολόγησηςΠροκειμένου να σχηματιστεί μια πληρέστερη εικόνα για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, δημιουργείται ένας δείκτης ο οποίος αποτελείται από τον μέσο όρο αξιολογήσεων κάθε δήμου στις 8 κατηγορίες, οι οποίες αξιολογήθηκαν τουλάχιστον από το 90% των ερωτώμενων, δηλαδή των κατηγοριών:
Κατάσταση δημοτικού οδικού δικτύουΚαθαριότηταΗλεκτροφωτισμόςΠράσινοΧώροι στάθμευσηςΚατάσταση πεζοδρομίωνΑνακύκλωση απορριμμάτωνΥποδομές ΑμεΑΜε τον τρόπο αυτό σχηματίζεται ένας δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει ισοβαρώς τις 8 από τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες, οι οποίες τυγχάνουν αξιολόγησης από πάνω το 90% όσων απάντησαν στην έρευνα. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν σχεδόν όλους δήμους της χώρας, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών.
Γενική κατάταξη στον Βόρειο Τομέα ΑθηνώνΑντλώντας στοιχεία από τον σχετικό πίνακα, η κατάταξη στον Βόρειο Τομέα Αθηνών είναι η εξής:
Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, οι Δήμοι Παπάγου – Χολαργού και Βριλησσίων, κατέχοντας την 21η και 23 θέση αντιστοίχως στο σύνολο των δήμων, έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή. Αντιθέτως, χαμηλές βαθμολογίες έχουμε για τους Δήμους Ηρακλείου Αττικής, Νέας Ιωνίας και Πεντέλης, η οποία είναι και «ουραγός» στον σχετικό πίνακα, καταλαμβάνοντας την 149η θέση.
Αξιολόγηση στις επιμέρους κατηγορίεςΓενικότερα, οι πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την καθαριότητα στις γειτονιές, την κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, καθώς και την ελλιπή φροντίδα για τις παιδικές χαρές. Επιπλέον, εντοπίζεται έλλειψη πρασίνου και πλημμελές ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών για τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών.
Η σχετική βαθμολογία των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες ερωτήσεων, γεγονός που -σύμφωνα με την έρευνα- είναι απολύτως λογικό, καθώς οι εν λόγω αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με τον βασικό πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών.
Τα πλέον προβληματικά στοιχεία εντοπίζονται στην κατάσταση του οδικού δικτύου (στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έργα για φυσικό αέριο, αποχέτευση, οπτικές ίνες), στα πεζοδρόμια (των οποίων η κατάσταση συμπαρασύρει και την αξιολόγηση των υποδομών για τα Άτομα με Αναπηρία). Οι χώροι στάθμευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ζητούμενο, όπως επίσης και η ανάγκη βελτίωση της επίδοσης της ανακύκλωσης απορριμμάτων σχεδόν στο σύνολο των δήμων.
Χαμηλή βαθμολογία λαμβάνουν οι υπηρεσίες δόμησης, με τις χαμηλότερες αξιολογήσεις να συγκεντρώνουν υπηρεσίες δήμων που πρόσφατα απασχόλησαν αρνητικά τη δημοσιότητα.
Οι δύο ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμός) συγκεντρώνουν ελαφρά καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων υπηρεσιών.
Τέλος, υπάρχει ανάγκη για έμφαση στις βασικές υποδομές των δήμων και αναζήτησης/δημιουργίας κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για τη βελτίωσή τους.
Ας δούμε όμως πώς επιμερίζονται όλα τα παραπάνω στους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών.
Οι πρωτοπόροι…Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού ως δυνατά σημεία αναδεικνύονται τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ και το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ χαμηλή είναι αξιολόγηση για τα Πεζοδρόμια και τις Υποδομές για ΑμεΑ.
Στον Δήμο Βριλησσίων ψηλά στην αξιολόγηση των πολιτών βρίσκονται επίσης τα ΚΑΠΗ, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες και ο Ηλεκτροφωτισμός, ενώ στον αντίποδα βρίσκουμε Πεζοδρόμια και Υπηρεσία Δόμησης.
Η μέση κατάσταση…Η επόμενη πεντάδα Δήμων περιλαμβάνει εκείνους που βαθμολογήθηκαν με δείκτη από 4,0 έως 4,4.
Στον Δήμο Μεταμόρφωσης η πλειονότητα των θετικών αξιολογήσεων αφορά στα ΚΑΠΗ, ενώ η Δημοτική Αστυνομία συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Στον Δήμο Χαλανδρίου στις πρώτες θέσεις θετικών αξιολογήσεων έχουμε τα ΚΑΠΗ και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες δεν φαίνονται πολύ ευχαριστημένοι με τους Χώρους Στάθμευσης, τα Πεζοδρόμια και τις Υποδομές για ΑμεΑ.
Στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης τις θετικές αξιολογήσεις κερδίζουν τα ΚΕΠ καιτα ΚΑΠΗ, ενώ χαμηλά κινείται η βαθμολόγηση για Πεζοδρόμια, Υποδομές για ΑμεΑ και Αδέσποτα.
Στον Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ΚΕΠ και Παιδικές Χαρές αξιολογούνται θετικά από τους πολίτες, ενώ αντίθετη γνώμη διατυπώνουν για τις Υποδομές ΑμεΑ και τα πεζοδρόμια.
Τέλος, στον Δήμο Κηφισιάς ΚΕΠ και ΚΑΠΗ βρίσκονται στην κορυφή των αξιολογήσεων, ενώ λιγότερο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες για Πεζοδρόμια και Υποδομές για ΑμεΑ.
Οι ουραγοί…Πέντε Δήμοι του Βόρειου Τομέα αξιολογήθηκαν με δείκτη κάτω από 4, γεγονός που ίσως πρέπει να προβληματίσει τις αντίστοιχες δημοτικές αρχές.
Στον Δήμο Αμαρουσίου τους υψηλότερους δείκτες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ και τα ΚΑΠΗ, ενώ τους χαμηλότερους τα Πεζοδρόμια και οι Υποδομές για ΑμεΑ.
ΚΕΠ και ΚΑΠΗ ξεχωρίζουν θετικά και στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, σε αντίθεση -και σε αυτόν τον Δήμο- με τα Πεζοδρόμια και τις Υποδομές για ΑμεΑ.
Πανομοιότυπη εικόνα και στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπου και πάλι τις θετικότερες αξιολογήσεις αποσπούν ΚΕΠ και ΚΑΠΗ και τις αρνητικότερες τα Πεζοδρόμια και οι Υποδομές για ΑμεΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς τις θετικές αξιολογήσεις κινείται και ο Δήμος Νέας Ιωνίας, διαφοροποιούμενος ωστόσο στην αρνητική αξιολόγηση, όπου κυριαρχεί η δυσαρέσκεια για τους χώρους στάθμευσης.
Τέλος, και ο ουραγός Δήμος Πεντέλης τα πηγαίνει καλύτερα στα ΚΕΠ και τα ΚΑΠΗ και «πονά» ιδιαίτερα στις Υποδομές για ΑμεΑ, στα Πεζοδρόμια και στη Δημοτική Συγκοινωνία.
The post Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπόθεση αστυνομικού της Βουλής: Η αποκάλυψη της φρίκης
- Δράμα: Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ο δεύτερος ορειβάτης
- Γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού αγοράζουν τώρα μαζικά σπίτια – Ποιες περιοχές προτιμούν
- Μαντλίν Μακάν: Εύρημα που αλλάζει την έρευνα από τη γερμανική Αστυνομία - «Είμαι στον παράδεισο»
- Δράμα – Ο ορειβάτης που διασώθηκε από την επίθεση της αρκούδας στο ΕΡΤnews: «Μας επιτέθηκε – Έσπρωξε τον άλλο ορειβάτη»
- Στάθης Αγγελόπουλος: Του έχουν αφαιρεθεί όλα τα γονικά δικαιώματα – Τι λέει μέσα από το τμήμα στο Youweekly.gr
- Δράμα: Eντοπίστηκε από την ΕΜΑΚ ο ορειβάτης που αγνοείται – Επιχείρηση στο βάθος της χαράδρας
- Δράμα: Eντοπίστηκε από την ΕΜΑΚ και ο δεύτερος ορειβάτης – Σε εξέλιξη η επιχείρηση
- Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
- Συγκλονίζει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «Ο πατέρας μου πέθανε πριν χρειαστεί να του ανακοινώσω την απόφαση να του κόψουν το πόδι»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa

- Τελευταία Νέα Enypografa
- Πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους 12 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών
- Κραυγή αγωνίας από τον διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου
- Αττική: Χωρίς ταξί την Τρίτη 10 Ιουνίου από τις 3μ.μ. έως τα μεσάνυχτα
- Συμπλοκή δύο αλλοδαπών στη Νέα Ιωνία – Ένας τραυματίας από μαχαίρι
- Κηφισιά: Βγήκαν όπλα στο ΚΑΤ μετά από διαπληκτισμό
- Επίσκεψη περιφερειάρχη Αττικής στον Πειραιά – Συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο και επιθεώρηση έργων
- Συνάντηση της Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τον δήμαρχο Νέας Ιωνίας
- Αναβαθμίζονται οι υποδομές και ο πολυχώρος «Μελίνα Μερκούρη» στο Ηλιακό Χωριό Πεύκης
- ΕΥΔΑΠ: Έκτακτη διακοπή υδροδότησης στην Κηφισιά τη Δευτέρα 9 Ιουνίου
- Κακοποιός μπήκε στο σπίτι ηλικιωμένης στη Νέα Πεντέλη, αλλά εκείνη αντέδρασε δυναμικά…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φραντσέσκα Αλμπανέζε κατακεραυνώνει Βρυξέλλες: «Συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου αξιωματούχοι της ΕΕ»
- Δράμα: «Η αρκούδα τον έσπρωξε στον γκρεμό, είναι έμπειρος», λέει ο ένας από τους δύο ορειβάτες που διασώθηκε
- Ξυλοδαρμός εργαζομένου του δήμου Αθηναίων στην Κυψέλη: «Φοβάμαι μήπως με στοχοποιήσουν – Οι δράστες δεν ήταν σε πλήρη διαύγεια» [Βίντεο]
- H Κλέλια Ανδριολάτου λέει την δική της «καλημέρα»
- Μπλέικ Λάιβλι: Λαμπερή στην πρώτη της εμφάνιση μετά την απόρριψη της αγωγής των 400 εκατομμυρίων δολαρίων του Μπαλντόνι
- Νέο υποψήφιο αντιβιοτικό κατά ανθεκτικών βακτηρίων
- Η Ελλάδα καταθέτει χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η Τουρκία απαντά με χάρτη του ψευδοκράτους στην Κύπρο
- Το Μαξίμου επιλέγει Τσίπρα για βασικό αντίπαλο – Τα σενάρια της επιστροφής και ο παράγοντας Κωνσταντοπουλου
- Ζώδια σήμερα 10/6: Προβλέψεις για την Τρίτη