Πλησιάζει η ώρα της δίκης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Τη Δευτέρα θα βρεθούν ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται κρατούμενοι στην Ανδριανούπολη και οι οποίοι πιάστηκαν από Τούρκους στρατιώτες την Πέμπτη. Η σημερινή ημέρα θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας αφού είναι προγραμματισμένη η δίκη των στρατιωτικών. Η Ελλάδα έχει ορίσει δύο δικηγόρους για την εκπροσώπηση των στρατιωτικών.

Ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ) Δημήτρης Κουκλατζής, που υπηρετούν και οι δύο στην 3η Μηχανοκίνητη

Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται ακόμα προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη. Οι κυριότερες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι αφορούν παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης και υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, αφότου πιάστηκαν να έχουν παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση πραγματοποιούν έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται διεύρυνση του φακέλου με κατηγορίες περί κατασκοπείας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Milliyet», η οποία επιμένει στην κατηγορία της κατασκοπίας, οι εισαγγελείς εξετάζουν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αναφέρει ότι προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις δικαστικές Αρχές οι καταθέσεις των δύο στρατιωτικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε το πρωί της Κυριακής ότι η Τουρκία θα πρέπει να αξιολογήσει το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις.

Οι καταθέσεις των στρατιωτικών

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης στην κατάθεσή του είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan: «Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν ότι περάσαμε στην τουρκική πλευρά».

Ο Άγγελος Μητρετώδης, διά του διερμηνέα, είπε στο δικαστήριο ότι δεν πέρασαν σκόπιμα τα σύνορα και ότι δεν είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», ανέφερε ο 25χρονος.

«Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», φέρεται να έχει πει.

«Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε ότι περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;», ανέφερε o 25χρονος.

Ο Μητρετώδης είπε ότι μόλις αντιλήφθηκαν ότι πέρασαν στην τουρκική πλευρά άδειασαν τα όπλα και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες: «Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο αδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανέναν άλλον σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών».

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την παράτυπη μετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», ανέφερε.

O λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, αρνούμενος και αυτός την κατηγορία της κατασκοπείας, κατέθεσε ότι δεν πέρασε κακόβουλα: «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε ο Έλληνας υπαξιωματικός.

Πηγή: reader.gr

The post Πλησιάζει η ώρα της δίκης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα