Όταν η πολιτική υπηρετεί αριθμητικές ισορροπίες, χάνει την ουσία της

Η στήλη από καιρό είχε προβλέψει ότι τα… απότοκα από τηνεφαρμογή της δήθεν απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση θα οδηγούσε την επόμενημέρα ακόμη και σε «παρά φύσιν» συμμαχίες, προκειμένου να εξασφαλισθούν οιπολυπόθητες πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια και τα άλλα θεσμικά όργανα.

Όπερ κι εγένετο! Σε αρκετούς Δήμους βλέπουμε συμπράξεις μεταξύ αιρετών που μέχρι πριν λίγες μέρες αντάλλασσαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Τώρα, όμως, προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορούν να συν-λειτουργούν είτε σε αντιδημαρχίες, είτε στη διοίκηση κάποιων νομικών προσώπων.

Το σίγουρο είναι ότι όπως διαμορφώνεται

το αυτοδιοικητικό τοπίο, μόνο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών-δημοτών προς τον θεσμό δεν ενισχύει.

Πολύ φοβόμαστε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει το σοφό λαϊκό γνωμικό που θέλει τα «ανεμομαζέματα» να «διαβολοσκορπίζονται»… Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η πολιτική καλείται να υπηρετήσει προσωπικές φιλοδοξίες και άλλες «αλλότριες» ισορροπίες, που μόνο καλά δεν προοιωνίζονται για τις τοπικές κοινωνίες.

Άρα, ακόμη και αν πρόθεση του νομοθέτη ήταν πράγματι νακαλλιεργήσει κουλτούρα συνεργασιών, μάλλον το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν τονδικαιώνει. Η μόνη… κουλτούρα που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι αυτή του παζαριούτων θέσεων, προκειμένου να «βγουν» οι αριθμοί που θα εξασφαλίζουν την έγκρισητων όποιων εισηγήσεων των δημοτικών αρχών.

Μόνο που με τέτοιες λογικές δεν παράγεται πολιτική υπέρ τωνδημοτών, αλλά διαιωνίζεται το πολιτικό δούναι και λαβείν. Για να μηναναφερθούμε στη σαφή αλλοίωση της όποιας λαϊκής εντολής, αφού είτεκαταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις πρόσωπα τα οποία το εκλογικό σώμα δεν τίμησε μευψηλά ποσοστά, είτε διαλύονται αναγκαστικά δημοτικές παρατάξεις που επίσηςκάποιοι πολίτες επέλεξαν να εκπροσωπούνται στα Δημοτικά Συμβούλια.

Πού θα οδηγήσουν όλα τα παραπάνω θα φανεί σύντομα. Τοσίγουρο είναι ότι όπως διαμορφώνεται το αυτοδιοικητικό τοπίο, μόνο την ενίσχυσητης εμπιστοσύνης των πολιτών-δημοτών προς τον θεσμό δεν ενισχύει. Κι αυτόκάποιοι αιρετοί θα το βρουν μπροστά τους…

The post Όταν η πολιτική υπηρετεί αριθμητικές ισορροπίες, χάνει την ουσία της appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα