«Όχι» στη δημιουργία ΣΜΑ στα Μελίσσια λέει η ΛΑ.ΣΥ. Πεντέλης

«Η πρόσφατη τροπολογία στη Βουλή με την οποία δίνεται τριετής προσωρινή άδεια λειτουργίας στη χωματερή που λειτουργεί ήδη στην περιοχή του Κοιμητηρίου των Μελισσίων προκαλεί δικαιολογημένη ανησυχία στους κατοίκους της πόλης» σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «η διοίκηση Κεχαγιά παραδέχεται πως αυτή η ενέργεια έγινε προκειμένου να αποκτήσει “νόμιμο χαρακτήρα” η από κάθε πλευρά παράνομη χωματερή».

Συνεχίζοντας, η Λαϊκή Συσπείρωση Πεντέλης σημειώνει

τα εξής:

Με αυτόν τον τρόπο, το κλείσιμο του σκουπιδότοπου, που χρόνια τώρα διεκδικεί ο λαός των Μελισσίων, παραπέμπεται στις καλένδες τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτό εννοούσε μάλλον η παράταξη της Ν.Δ. που στηρίζει την κ. Κεχαγιά όταν έγραφε στο προεκλογικό της πρόγραμμα ότι για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων υπάρχουν «εναλλακτικές επιλογές»…

Τα ερωτήματα είναι πολλά:

Μπορεί να «νομιμοποιηθεί» με μια τροπολογία η παράνομη λειτουργία χωματερής εντός της Α’ Ζώνης Προστασίας της ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου;Τι εξυπηρετεί η συνέχιση λειτουργίας του σκουπιδότοπου και σε ποιon σχεδιασμό εντάσσεται η λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων;Ποια θα είναι η δυναμικότητα υποδοχής και μεταφόρτωσης του ΣΜΑ;Θα αξιοποιείται μέθοδος συμπίεσης και αν ναι ποια μέθοδος;Θα υπάρχουν σταθερές εγκαταστάσεις ή θα είναι κινητός ΣΜΑ;Ο ΣΜΑ θα λειτουργεί από ιδιώτη;Ποιο θα είναι το κόστος που θα πληρώσουν οι δημότες;

Ο λαός της πόλης μας όπως και ο λαός ολόκληρης της Αττικής πληρώνει τις συνέπειες του απαράδεκτου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο. Είναι η πολιτική που έχει σαν κινητήρια δύναμη το κέρδος. Αποτυπώθηκε το 2008 σε οδηγία της Ε.Ε., ενσωματώθηκε το 2012 σε νόμο των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, εφαρμόστηκε το 2015 με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων του ΣΥΡΙΖΑ και εξειδικεύτηκε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής. Έχει τη σφραγίδα τόσο της διοίκησης Δούρου όσο και της σημερινής διοίκησης Πατούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα απορρίμματα είναι «χρυσός» για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά βάσανο για την ποιότητα ζωής όλων των εργαζόμενων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των Μελισσιωτών.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης είναι ότι η χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία ΣΜΑ πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά με συνδυασμένα επιστημονικά κριτήρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διοίκηση επιλέγει τη συνέχιση λειτουργίας ενός σκουπιδότοπου διαρκείας με ευρεία ακτίνα εξάπλωσης της ρύπανσης και άλλων οχλήσεων (οπτικής, κυκλοφοριακής, θορύβου) και σε επαφή με τον ευαίσθητο χώρο του Κοιμητηρίου Μελισσίων.

Επίσης για εμάς η ορθολογική και ασφαλής αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Στο πλαίσιο, βέβαια, ενός κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων συλλογής, διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων, που στην πρόταση μας πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός ενιαίου κρατικού φορέα, καμιά θέση δεν έχει στο Πεντελικό εγκατάσταση καύσης βιομάζας όπως έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν.

Κίνητρο της διοίκησης και των κυβερνήσεων είναι η κερδοφορία και για αυτήν δεν υπολογίζουν ούτε ζωές ούτε περιβάλλον. Από την άλλη γνώμονας της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος.

Τέλος, απευθυνόμενοι στη διοίκηση και στις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, προειδοποιούμε:

Έχετε βαθιά μεσάνυχτα εάν νομίζετε ότι όσα έχετε συμφωνήσει με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «αξιοποίηση» της περιοχής θα περάσουν και θα εφαρμοστούν. Ο λαός της πόλης μας θα σας εμποδίσει!

The post «Όχι» στη δημιουργία ΣΜΑ στα Μελίσσια λέει η ΛΑ.ΣΥ. Πεντέλης appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όχι, ΣΜΑ, Μελίσσια, ΛΑ ΣΥ, Πεντέλης,ochi, sma, melissia, la sy, pentelis