Ο Ξ. Μανιατογιάννης στο «Ε»: Εμείς τα προβλήματα των Βριλησσίων τα λύνουμε μέσα στην πόλη…

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020. Παραμονή της επιβολής ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και στην Αττική, και το «Ε» βρέθηκε στο γραφείο του κ. Ξένου Μανιατογιάννη, για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, έναν χρόνο και κάτι μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα του δημάρχου Βριλησσίων.

Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο

Αναγκαστικά η συζήτηση ξεκινά από τα νέα μέτρα και πώς θα επιδράσουν στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία της πόλης των Βορείων Προαστίων. Ο δήμαρχος δεν

έκρυψε την ανησυχία του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε τις οδηγίες με «θρησκευτική ευλάβεια».

Παράλληλα, μας μίλησε για την κατάσταση των σχολείων στον Δήμο, για τους λόγους που εκείνος πιστεύει ότι ξαναβγήκε δήμαρχος και για τα έργα που θέλει να ολοκληρώσει μέχρι να ξαναστηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, όπου και πάλι θα διεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών του.

Κάτι που, όπως σημειώνει, θα το κάνει με τη… δική του λογική, που δεν «συναντιέται» πουθενά με αυτή του πρώην δημάρχου Αργύρη Ντινόπουλου, με τον οποίο -ως φαίνεται- τον χωρίζουν πολλά…

Κύριε δήμαρχε, λόγω της επικαιρότητας των τελευταίων μηνών, ας ξεκινήσουμε με την απειλή της πανδημίας, εστιάζοντας πρώτα απ’ όλα στη σχολική κοινότητα. Υπάρχουν σήμερα τμήματα σχολείων ή παιδικών σταθμών κλειστά στον Δήμο Βριλησσίων, λόγω εντοπισμού κρουσμάτων Covid-19;

Όχι,αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είχαμε το προηγούμενο διάστημα ένακρούσμα σε κάποιο Δημοτικό Σχολείου, όπου έκλεισε το τμήμα και ένα κρούσμα σεγονέα παιδιού σε παιδικό σταθμό, όπου προληπτικώς, κι εκεί, κλείσαμε το τμήμα.

Ευτυχώς δεν έχουμε κάτι άλλο μέχρι σήμερα, έχουμε πάει καλά, αλλά, ξέρετε, όλα αυτά είναι σχετικά. Όταν αυξάνονται τα κρούσματα πανελλαδικώς, και στην Αττική, νομοτελειακά θα αυξηθούν και στη δική σου περιοχή. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα κατά της πανδημίας, και να είμαστε σε εγρήγορση.

Την Τρίτη (3/11) το πρωί μπαίνουν σε εφαρμογή τα ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού και στην Αττική. Ουσιαστικά πρόκειται να ένα σχεδόν «lockdown». Πέρα από αυτό, ως Δήμος σκοπεύετε να λάβετε κάποια πρόσθετα μέτρα για την προφύλαξη των δημοτών σας;

Σεγενικές γραμμές όχι, ακολουθούμε το πρωτόκολλο που ορθώς επιβάλλεται αυτή τηνπερίοδο. Εξάλλου, αν κάθε Δήμος αρχίσει να παίρνει επιπλέον μέτρα, νομίζω ότιθα δημιουργηθεί σύγχυση στον κόσμο κι εκνευρισμός μεγαλύτερος από αυτόν που ήδηυπάρχει. Απευθύνω, απλώς, θερμή παράκληση προς όλους -δημότες και πολίτες τωνΒριλησσίων- να ακολουθήσουμε τις σχετικές οδηγίες με θρησκευτική ευλάβεια.

Αμφιβάλλω αν αρκετές από τις επιχειρήσεις που πλήττονται σήμερα από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι από 1/1/2021. Θεωρώ ότι θα δούμε πολλά «λουκέτα»…

Είστε ο πολίτης που έχετε την πρώτη ευθύνη στον Δήμο σας. Τι είναι αυτό που σας φοβίζει περισσότερο σε αυτό το δεύτερο, ακόμη ισχυρότερο κύμα της πανδημίας;

Φοβάμαιγια το κατά πόσο θα ανταποκριθούμε στα μέτρα. Και δεν το εστιάζω μόνο στουςνέους ανθρώπους -δεν νομίζω ότι είναι σωστό να «στοχοποιούμε» τη νεολαία σεαυτό το ζήτημα- , όλοι μας πρέπει να δείξουμε την απαιτούμενη ωριμότητα. Και ηδική μου γενιά, που έχουμε και παιδιά και γονείς, οφείλουμε να εφαρμόσουμεαυστηρά τα μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση, καθώς ο καιρός θα επιδεινώνεται, θααντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα.

Μέχρι σήμερα τι έχει κοστίσει στον Δήμο σας η πανδημία; Έχετε κάνει κάποιον υπολογισμό για τα έξοδα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, αλλά και τις απώλειες εσόδων λόγω της μη δυνατότητας πολιτών και επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο;

Έχετεδίκιο, πολίτες και επαγγελματίες είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στιςυποχρεώσεις τους, είτε -όταν το κάνουν- αυτό γίνεται μέσα από τις διάφορεςρυθμίσεις οφειλών. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας η υστέρηση εσόδων φθάνει το 35%.

Ωστόσο, το πρόβλημα στην τοπική αγορά είναι σοβαρότατο. Αμφιβάλλω αν αρκετές από τις επιχειρήσεις που πλήττονται σήμερα από τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα θα καταφέρουν να ανοίξουν και πάλι από 1/1/2021. Θεωρώ ότι θα δούμε πολλά «λουκέτα» με το τέλος αυτής της χρονιάς.

Οπότε, θα μειωθούν κι άλλο τα έσοδα του Δήμου σας…

Αναμφίβολα. Έχουμε ήδη μια σταθερή μείωση εσόδων, προσπαθώντας -για να στηρίξουμε τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα στην εστίαση- να μην παίρνουμε δημοτικά τέλη για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, κάτι που ωστόσο είναι ελάχιστο μπροστά την οικονομική ζημιά που υφίστανται. Και οι επαγγελματίες αυτοί δεν είναι λίγοι, είναι ένα αρκετά μεγάλο εμπορικό κομμάτι για την πόλη μας.

Έχετε τη δυνατότητα να πάρετε πρόσθετα μέτρα στήριξης της τοπικής αγοράς σας;

Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι μια εντονόετρη καμπάνια στήριξης των καταστημάτων του Δήμου μας, ιδιαίτερα ενόψει των γιορτών. Το ζητούν αυτό και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, με τους οποίους έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία στο συγκεκριμένο ζήτημα, κι ελπίζω να τα καταφέρουμε. Βέβαια, υπό τις δεδομένες συνθήκες, ο στόχος είναι να βγάλουν τα έξοδά τους και να παραμείνουν όρθιοι, όχι τίποτε περισσότερο…

Ας κλείσουμε εδώ αυτό το «βαρύ» και δυσάρεστο θέμα και ας περάσουμε στα ζητήματα πόλης. Πώς τα πήγατε με τη φιλοξενία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης; Στήθηκαν κι εδώ «κοντέινερ»;

Βάλαμε«προκάτ» αίθουσες, όχι «κοντέινερ», είναι καλύτερες κατασκευές…

Ναι, γνωρίζω, στη χώρα αυτή αλλάζουμε τους όρους, αλλά διατηρούμε την ουσία ίδια. Σχολεία, πάντως, δεν τις λέμε αυτές τις κατασκευές.

Σωστή η παραδοχή σας, δεν είναι σχολεία. Ωστόσο, έπρεπε να λειτουργήσουμε, πολύ περισσότερο που είμαστε υπέρμαχοι του θεσμού της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς, θυμίζω, ότι ήταν πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για 30 χρόνια.
Εμείς ξεκινήσαμε πέρσι, όπου είχαμε επιπλέον 15 παιδιά που δεν καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε σε αίθουσες, οπότε τα στεγάσαμε εντός υφιστάμενων σχολικών δομών. Πλέον, όμως, οι τρεις αίθουσες που χρειαζόμαστε είναι ήδη τοποθετημένες και σε πολύ λίγες μέρες ολοκληρώνεται και η διαδικασία εξοπλισμού τους, οπότε θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θα καταφέρουμε, λοιπόν, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να στεγάσουμε τα παιδιά της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, όταν η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο…

Δυστυχώς,ξέρετε, πολλές φορές η καθυστέρηση και ο χρονο-προγραμματισμός δεν εξαρτάται απόεμάς. Φανταστείτε ότι μιλάμε για έναν διαγωνισμό στο πλαίσιο του οποίου οιαίθουσες άρχισαν να κατασκευάζονται μέσα στον Αύγουστο… Βέβαια, τα παιδιάφιλοξενούνταν σε σχολικές δομές μας και, έστω και με αυτή την καθυστέρηση πουλέτε, από εδώ και πέρα θα λειτουργήσουμε ομαλά και όπως πρέπει.

Ας μείνουμε στα σχολεία. Γενικότερα σε επίπεδο σχολικής στέγης ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος και ποιες κινήσεις κάνει για να τα αντιμετωπίσει;

Ναξεκινήσουμε από τη θλιβερή παραδοχή ότι στη χώρα υπάρχει υπογεννητικότητα. Εμείς,εδώ στον Δήμο Βριλησσίων, το διαπιστώνουμε από τα βρεφικά τμήματα και τουςπαιδικούς σταθμούς. Θα σας δώσω δύο μόνο στοιχεία: το 2015 υπήρχαν περίπου 300αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 180.

Παρ’όλα αυτά, επειδή υπήρχε μια προσπάθεια από το 2008 για την ίδρυση καιλειτουργία 3ου Λυκείου, υπάρχει ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων, στο οποίοπροχωράμε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, ώστε στο μέλλον να υπάρχει η υποδομήγια την ανέγερση ενός νέου σχολείου.

Άρα, δεν αισθάνεστε πίεση από την αύξηση των παιδιών, ώστε να κρίνετε απαραίτητο τη δημιουργία νέων σχολικών δομών…

Πίεσηόχι, αλλά από το 2015 αλλάξαμε τα όρια κατανομής των μαθητών, γιατί είχαμεκάποια δημοτικά σχολεία με 180 παιδιά και κάποια με 380. Σήμερα καταφέραμε ναέχουμε πλέον σχολεία με περίπου τον ίδιο αριθμό μαθητών.

Και πόσους μαθητές έχετε ανά τμήμα;

Είναιγύρω στα 21 παιδιά στα δημοτικά σχολεία και λίγο παραπάνω στα γυμνάσια καιλύκεια. Ωστόσο, και λόγω της πανδημίας, νομίζω ότι τα τμήματα θα έπρεπε ναέχουν χαμηλότερο αριθμό μαθητών, κοντά στους 15. Ενδεχομένως και η λειτουργίατων σχολείων πρωί-απόγευμα να έδινε μια λύση, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, μέχρινα δούμε τι θα γίνει.

Οι δημότες Βριλησσίων σας εξέλεξαν δήμαρχο για δεύτερη συνεχή θητεία. Ποια έργα απ’ όσα κάνατε στην προηγούμενη θητεία νομίζετε ότι βάρυναν στην επιλογή των συνδημοτών σας;

Στόχος μου είναι να μην υπάρχει πια πράσινος κάδος στην πόλη. Να ελαχιστοποιήσουμε το υπόλειμμα του σύμμικτου κάδου και, μάλιστα, ούτε αυτό να πηγαίνει για ταφή στη χωματερή, αλλά να το μετατρέπουμε σε ενέργεια, που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο στις βιομηχανίες.

Νομίζω ότι επανεκλογή μου πραγματοποιήθηκε και στη βάση των έργων που έγιναν, αλλά και της συμπεριφοράς της διοίκησης. Προσωπικώς είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων και εκπροσωπώ μια διοίκηση που είναι δίπλα στον δημότη, εργάζεται όσο μπορεί περισσότερο και δεν προκαλεί.

Από εκεί και πέρα, ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έγιναν ήταν κι αυτό για το οποίο κατηγορήθηκα, επειδή δεν… φαίνεται, η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, που έφθασε τα 4,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, σημαντικά ήταν η κατασκευή του πρότυπου, βιοκληματικού παιδικού σταθμού στην οδό Διός, η διαχείριση των απορριμμάτων, όπου φθάσαμε το 55% των απορριμμάτων της πόλης να μην θάβονται στη χωματερή και να πηγαίνει, με διαλογή στην πηγή, σε διάφορα ρεύματα και η μεγάλη προσπάθεια που κάναμε με το φυσικό αέριο. Σε δυόμιση χρόνια φέραμε 15 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου, έχοντας μια πολύ καλή συνεργασία με την Εταιρεία Φυσικού Αερίου, και συνεχίζουμε μέχρι τη συνολική ολοκλήρωση του δικτύου στα Βριλήσσια. Κάτι που εκτιμώ ότι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Διαχείριση απορριμμάτων: είστε από τους Δήμους του Βόρειου Τομέα που έχει κινηθεί δραστήρια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τι καινούργιο πρέπει να περιμένουμε σε ό,τι αφορά αυτό το τόσο σημαντικό θέμα;

Εμέναστόχος μου είναι να μην υπάρχει πια πράσινος κάδος στην πόλη. Ναελαχιστοποιήσουμε το υπόλειμμα του σύμμικτου κάδου και, μάλιστα, ούτε αυτό ναπηγαίνει για ταφή στη χωματερή, αλλά να το μετατρέπουμε σε ενέργεια, που θαχρησιμοποιείται ως καύσιμο στις βιομηχανίες. Αυτή τη στιγμή στην αγορά το 95%του υπολείμματος του πράσινου κάδου, που δεν έχει υγρασία, μπορεί ναεπαναχρησιμοποιηθεί με κάποιον τρόπο.

Έχουμεστρατηγική πάνω σε αυτό, έστω κι αν κατανοούμε τη δυσκολία του εγχειρήματος.Αλλά εμείς εδώ είμαστε για τα δύσκολα…

Επίσης σημαντικό είναι τα δημοτικά τέλη να διαμορφώνονται με βάση, όχι τα τετραγωνικά των σπιτιών ή των επαγγελματικών χώρων, αλλά με βάση τον όγκο των απορριμμάτων, κάτι που θεωρώ δικαιότερο. Γι’ αυτό έχουμε ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα LIFE Περιβάλλον, «Pay-as-you-throw» (PAYT), στο πλαίσιο του οποίου έχουμε τοποθετήσει κλειστούς κάδους με κάρτες, όπου οι δημότες τοποθετούν τα απορρίμματα και παίρνουν μια απόδειξη, για να γίνει αργότερα η αναγωγή στα δημοτικά τέλη.

Κάνετε και πολύ δουλειά στα σχολεία, στο κομμάτι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών. Γενικώς, πώς ανταποκρίνονται οι δημότες σας σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων;

Θεωρώ ότι ανταποκρίνονται θετικά σε μεγάλο βαθμό. Το 55% των απορριμμάτων που δεν θάβεται στη χωματερή, όπως σας προανέφερα, δεν το κατάφερα εγώ, αλλά οι δημότες. Κι αυτό έχει ακόμη ένα όφελος: ενώ πληρώναμε ετήσια εισφορά 850.000 ευρώ στον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), σήμερα πληρώνουμε περίπου 480.000 ευρώ.

Στην τσέπη των δημοτών γυρνάει κάτι από αυτήν την εξοικονόμηση;

Πέρα από το ότι συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική χρησιμότητα που έχει μια τέτοια διαχείριση και βέβαια τους επιστρέφεται, με μείωση δημοτικών τελών 5% κάθε χρόνο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η παιδεία που έχει δημιουργηθεί στους δημότες και ιδιαίτερα στα παιδιά, τα οποία ανταποκρίθηκαν θερμά και στο παιχνίδι που κάναμε με τον κίτρινο κάδο (σ.σ.: ανακύκλωση χαρτιού) στα σχολεία του Δήμου μας. Τα παιδιά μαζεύουν στο κάδο τους το χαρτί, το οποίο εν συνεχεία ζυγίζεται και, αναλόγως τις ποσότητες που συγκεντρώνει κάθε σχολείο, υπάρχει και η επιβράβευση.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν έχετε νόμιμο χώρο για τη λειτουργία δημοτικού αμαξοστασίου και χρησιμοποιείται γι’ αυτό το πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης… Για πόσο θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, που φαντάζομαι ούτε εσάς θα πρέπει να ικανοποιεί;

Σεκαμιά περίπτωση δεν μας ικανοποιεί. Αλλά αυτή την κατάσταση την παρέλαβα το 2014,οπότε ανέλαβα, ενώ το αμαξοστάσιο λειτουργούσε εκεί από το 2009. Είναι έναδύσκολο θέμα που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Βριλησσίων, αλλά σχεδόν όλους τουςΔήμους της Αττικής. Γι΄ αυτό και προέκυψε πρόσφατα ο περιβαλλοντικός νόμος, οοποίος ουσιαστικά επιτρέπει να λειτουργήσουν οι Δήμοι τους υφιστάμενους χώρους γιαακόμη τρία χρόνια, μέχρι να βρουν μια οριστική λύση.

Εμείς εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση που πήγε κι «έπιασε» τον υπουργό (σ.σ.: Περιβάλλοντος και Ενέργειας), τον κ. Χατζηδάκη, και του είπε εμείς σε βγάζουμε βουλευτή στη Β’1 (σ.σ.: Β’1 Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών), και ως εκ τούτου, δεν μπορείς να περάσεις κάτι τέτοιο για τα Βριλήσσια. Και ο υπουργός, δεν ξέρω για ποιον λόγο, αποφάσισε 7 το βράδυ, ενώ συζητείτο το νομοσχέδιο στη Βουλή, να εξαιρέσει μόνο τα Βριλήσσια.

Κρίνετε εσείς αν αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική ή οτιδήποτε άλλο, όπως και εάν είναι υπεύθυνο να γυρνά κάποιος και να λέει να φύγουν από εδώ τα απορριμματοφόρα μας και να πάνε σε άλλους Δήμους, από τον Γέρακα μέχρι τον Ασπρόπυργο… Γιατί αυτά ακούστηκαν από τους επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Και τελικώς πώς θα λυθεί το πρόβλημα;

Άποψή μου είναι ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα στην πόλη μας και θα τα λύσουμε μέσα στην πόλη μας. Ήδη, ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για να φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση για εύρεση προσωρινής λύσης. Για δε την οριστική λύση, θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο δύο εναλλακτικές προτάσεις, αλλά πάντα μέσα στα όρια της πόλης μας. Όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό, ας το εκφράσει και, από εκεί και πέρα, θα αναλάβει και το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

Να υποθέσω ότι έχετε βρει κάποιον χώρο;

Κάνουμεπροσπάθειες, ναι, είμαστε κοντά…

Το είχα ως ερώτημα, αλλά το θίξατε κι εσείς. Σε πολιτικό επίπεδο πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Έχουμε την αίσθηση ότι η παράταξη του πρώην δημάρχου Αργύρη Ντινόπουλου σας ασκεί στενό «πρέσινγκ»…

Εξαρτάταιπώς εννοείται το «πρέσινγκ». Αν το «πρέσινγκ» είναι λάσπη, ναι, ο κ.Ντινόπουλος το ξέρει πολύ καλά αυτό και το κάνει από το 2002 που εμφανίσθηκεστα Βριλήσσια. Ρίχνει λάσπη σε όλη την πόλη και κάποια στιγμή ένα κομμάτι τηςλάσπης μένει και νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο επηρεάζει τις καταστάσεις.

Δεν μεαφορά η τακτική του κ. Ντινόπουλου. Υπηρετώ την πόλη 23 χρόνια, και ο σκοπόςμου είναι κάνω τη δουλειά μου, όσο μπορώ καλύτερα. Στόχος της διοίκησής μαςείναι να φέρνουμε ολοκληρωμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί πουαπαιτείται συναίνεση και πλειοψηφία, εάν δεν θέλουν κάποιες παρατάξεις να τηνεπικυρώσουν, ας το κάνουν. Εμείς επιδιώκουμε το καλό της πόλης και των δημοτώνμας.

Επίσης,υπάρχουν παρατάξεις οι οποίες φοβούνται να συμφωνήσουν με κάποιες δικές μαςπροτάσεις, μήπως και κατηγορηθούν από τις υπόλοιπες. Δεν μπορώ να μπω σε αυτότο «παιχνίδι», ούτε σε αυτή τη λογική. Αν ο κ. Ντινόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλοςεπιθυμεί να μείνει σε αυτή τη λογική, τότε ας κάνει υπομονή, για να κριθούμεμετά από τρία χρόνια…

Άρα, λοιπόν, απομένουν περίπου τρία χρόνια θητείας. Τι θα θέλατε να έχετε ολοκληρώσει στον Δήμο, πριν ξαναστηθούν οι κάλπες; Αλήθεια, με εσάς υποψήφιο και πάλι;

Σεό,τι αφορά τη δική μου παράταξη, ναι, με μένα υποψήφιο.

Σχετικά με τα έργα, επιδιώκουμε να ολοκληρωθεί το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά και ένα ακόμη μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Επίσης, έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του «Αντώνης Τρίτσης» (σ.σ.: πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της). Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο, που έχει στα θετικά του ότι βοηθά τους Δήμους στη χρηματοδότηση των μελετών για να διεκδικήσουν κάποια έργα, αλλά από την άλλη, δεν έχει «κλειδωμένα» ποσά για κάθε Δήμο, κάτι που μας δυσκολεύει.

Θέλουμεεπίσης να ολοκληρώσουμε το έργο της ύδρευσης, όπου αντικαθιστούμε τα ρολόγιαστην πόλη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των αντλιοστασίων και διαχείριση τηςπίεσης, καθώς και την αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού (3.500 λάμπες)με συστήματα LED, που θα αρχίσει να υλοποιείταισε περίπου έναν μήνα και αρκετά άλλα.

Δεν με αφορά η τακτική του κ. Ντινόπουλου. Υπηρετώ την πόλη 23 χρόνια, και ο σκοπός μου είναι κάνω τη δουλειά μου, όσο μπορώ καλύτερα.

Εκτός από τα έργα, όμως, λύνουμε και αρκετά θέματα που ταλανίζουν τον Δήμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Αναφέρω ενδεικτικώς την αγορά του Ο.Τ.61 (8,5 στρέμματα), που εκκρεμεί από το 1998, την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, η μελέτη του οποίου ξεκίνησε το 2005, καθώς και την τακτοποίηση δικαστικών εκκρεμοτήτων για την κατοχύρωση ελεύθερων χώρων. Σχετικά με τις τελευταίες, να σας αναφέρω ότι πληρώσαμε με το που αναλάβαμε διοίκηση δικαστική απόφαση για την απαλλοτρίωση του χώρου όπου είναι το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο, όταν τα δύο αυτά σχολεία έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν από το 1981!

Καταλαβαίνετε,λοιπόν, πόσα έπρεπε νοικοκυρευθούν στον Δήμο μας, χωρίς να θέλω να πω ότιευθύνονται μόνο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Εμείς, πάντως, τα βάζουμε σε μιασειρά και προχωράμε.

Έχοντας γνωρίσει από μέσα τον αυτοδιοικητικό θεσμό, πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στον ρόλο που θα έπρεπε να έχει σε μια σύγχρονη κοινωνία, και εάν όχι, τι θα έπρεπε να αλλάξει για να το επιτύχει;

Η Αυτοδιοίκηση είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας του κράτους. Το βλέπετε και τώρα με την πανδημία, όπου λαμβάνονται αποφάσεις και μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν από τους Δήμους. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό ακόμη καλύτερα, με περισσότερο εκσυγχρονισμό, βελτίωση των αργών διαδικασιών του Δημοσίου, αλλά και αλλαγή… μυαλών. Χρειάζεται κι εμείς οι ίδιοι, οι αιρετοί, να δούμε τα πράγματα πιο αυτοδιοικητικά και όχι πολιτικά και να μην χρησιμοποιούμε την Αυτοδιοίκηση ως «σκαλί» για κάτι άλλο…

ΗΑυτοδιοίκηση είναι ένα αυτόνομο κομμάτι, που θα μπορούσε μάλιστα να γίνει καιανεξάρτητο -και σε οικονομικό επίπεδο, όπως έχουμε εισηγηθεί μέσα από τασυλλογικά όργανα- αλλά κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν τους αιρετούς επαίτες, ναπαρακαλούν την εκάστοτε κεντρική διοίκηση.

Οπότε, προϋπόθεση είναι η οικονομική αυτοτέλεια. Αλλιώς, μάλλον έχει δίκιο η Λαϊκή Συσπείρωση που κάνει λόγο για τοπική διοίκηση και όχι για Αυτοδιοίκηση…

Ναι,δεν είμαστε Αυτο-Διοίκηση σήμερα. Ενδεχομένως είμαστε μια τοπική διοίκηση πουπροσπαθούμε, με τον τρόπο μας, να γίνουμε Αυτοδιοίκηση. Εάν επαναπαυθούμε στομοντέλο που ισχύει, τότε δεν είμαστε καλοί αυτοδιοικητικοί. Αν προσπαθήσουμεγια το αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης, τότε αφήνουμε μια αχτίδα φωτός είτε νατο πετύχουμε στην πορεία εμείς, είτε η επόμενη γενιά αυτοδιοικητικών.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο…

Θαήθελα να επιστρέψω στο πρώτο θέμα που θίξαμε, αυτό της πανδημίας. Είναι μιαπερίοδος πολύ δύσκολη, αλλά υπάρχουν και στοιχεία θετικά. Για παράδειγμα, ητεχνολογική-ψηφιακή εξέλιξη, μέσα από αυτή τη δοκιμασία, θα αφήσει κέρδος καιστην Αυτοδιοίκηση.

Αλλά το σημαντικότερο είναι να είμαστε προσεκτικοί, ήρεμοι και να κυριαρχήσουμε στις καταστάσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Κατανοώ ότι είμαστε όλοι κουρασμένοι από τη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά η μόνη λύση είναι να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε υπομονή. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργήσει προβλήματα δύσκολα αναστρέψιμα.

Ας ευχηθούμε να εισακουσθείτε. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κι εγώευχαριστώ πολύ.

The post Ο Ξ. Μανιατογιάννης στο «Ε»: Εμείς τα προβλήματα των Βριλησσίων τα λύνουμε μέσα στην πόλη… appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
προβληματα, νέα, σχολεια, lockdown, καιρος, συγκεκριμένο, λύση, εταιρεία, βριλήσσια, καλοκαιρι, life, χατζηδακης, αθηνα, βουλη, επηρεάζει, led, νατο, δημοτικες εκλογες 2010, κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, κρουσματα σημερα, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αυτοδιοικηση, ανακυκλωση, δουλεια, θεμα, θητεια, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, τα νεα, φυσικο αεριο, αγορα, αυξηση, ανθρωπος, αττικη, αχτιδα, βραδυ, βριλήσσια, γινει, γινεται, γονεις, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, διοικηση, δικη, δικτυο, ευλαβεια, εγρηγορση, εδω ειμαστε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκνευρισμος, ενεργεια, εργα, εξελιξη, εξοδα, επηρεάζει, επρεπε, εστιαση, εταιρεία, ευθυνη, ζημια, υγρασια, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρχαν, υπομονη, ισχυει, κατασκευες, κυμα, κι αλλο, λειτουργια, λυκειο, λύση, λογο, μειωση, μπορεις, νατο, νεολαια, ξερετε, παντα, ορια, ωριμοτητα, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παιδια, περιβαλλον, πηγη, πρωι, ρολο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σχολειο, τι ειναι, τμημα, τρια, τριτη, φυσικο, ψηφιακη, δημοτικα, δικιο, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, led, καδος, κομματι, life, μεινει, μελετη, μπροστα, ογκο, οργανα, παιχνιδι, σωστο, θελω να, θεματα, θετικα, ξεκινησε, χωματερη
Τυχαία Θέματα