Ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Σύνοδο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.
Το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, Ευρ. Συμβούλιο, Ευρ. Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρ. Κεντρική Τράπεζα). Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ε. Κοινοβουλίου. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν επίσης θέματα εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και ειδικά τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και σε συνέχεια των αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.
Σε σχέση με την επιλογή του νέου Προέδρου της Ε. Επιτροπής, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φ. Τίμερμαρς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.
Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο πρωθυπουργός, συμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.
Τέλος, ως προς το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
Πηγή: reader.gr
The post Ο Αλ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξέλιξη - ΣΟΚ με το πτώμα της Δήμητρας Ζήρδα - Τι έδειξε η νεκροτομή
- Δύναμη Ψυχής! ΤΩΡΑ στις 4 το πρωί, ο θαυματουργός Σταυρός βοηθά εκατοντάδες πιστούς
- Τα πιο φθηνά νησιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές
- Αυτοδυναμία ΝΔ και ανατροπές στα «μικρότερα» κόμματα δείχνει νέα δημοσκόπηση
- Διάσημος Έλληνας σεφ εκτός γνωστού εστιατορίου
- Τροφές που ηρεμούν άμεσα το στομάχι από την καούρα
- Το ανέκδοτο της ημέρας: Ο… ηλίθιος στο δικαστήριο
- Ο Τσιτσιπάς χτύπησε κριτή στο μάτι με το μπαλάκι
- Καιρός: Πού οφείλεται το φαινόμενο της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας
- Έλενα Ράπτη… Ευλόγησον! Ερχεται αποχριστιανοποίηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa

- Τελευταία Νέα Enypografa
- Επίθεση με μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη
- Βραδιές Κινηματογράφου, Μουσικής & Θεάτρου Δήμου Νέας Ιωνίας
- Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαλανδρίου στις 22 Ιουνίου
- Ήρθε η ώρα για το Παιδικό Φεστιβάλ του Παιδικού Σταθμού Ν. Πεντέλης
- Κλειστή η Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι λόγω έργων – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Δεν συνεδρίασε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης – Πεύκης την Τετάρτη 19/6
- Αλλάζει θέση λειτουργίας η λαϊκή αγορά Νέας Πεντέλης
- Παράταση προθεσμίας εγγραφών και επανεγγραφών στις παιδαγωγικές δομές του Δήμου Πεντέλης
- Γιορτή του 1ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Πεντέλης με θέμα την Κυκλοφοριακή Αγωγή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα ανοίγει ο κύκλος των απολογιών
- Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας: Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη Σκωτία
- Γιώργος Γιαννιάς: Γιατί δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο
- Νέα Ζηλανδία: Ξεκινάει νέο πρόγραμμα για την επαναγορά όπλων
- Αγνοούνται τουλάχιστον 20 μετανάστες ανοιχτά των ισπανικών ακτών
- Πάνος Ιωαννίδης: Πέρασαν κάστινγκ πάνω από 50 άτομα για την επιτροπή του MasterChef (Βίντεο)
- ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΟΗ: #me_sxedio
- Μοναδικά πλάνα με δελφίνια στην Κορινθία (video)
- Aμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone των ΗΠΑ από το Ιράν